Meisje (12) uit Groningen bevalt tijdens schooluitje

Een meisje van twaalf jaar heeft een voldragen baby op de wereld gezet. Tijdens een uitje met haar school beviel ze vorige week dinsdag van een gezonde dochter. Het meisje kreeg hevige buikkramp. Gealarmeerd ambulancepersoneel hielp haar vervolgens het kind te baren.

GRONINGEN - Volgens een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst Groningen wist het meisje niet dat ze zwanger was. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de rechter gevraagd om een voorlopige ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing voor zowel moeder als baby, vertelt woordvoerder Richard Bakker. 'We moeten goed onderzoeken hoe de ontwikkeling van het meisje is, hoe dat gezin in elkaar zit, wat de rol van de ouders is. De wereld van het meisje staat natuurlijk op zijn kop en het is dan beter dat ze even uit haar omgeving wordt gehaald. Wel gaan moeder en kind naar hetzelfde pleeggezin.'


Die voorlopige uithuisplaatsing duurt maximaal twaalf weken. Daarna zal die worden omgezet in een andere maatregel. Welke, daar beslist de rechter over. Het voorlopige gezag van de baby ligt nu bij Bureau Jeugdzorg.


Ook heeft de Raad aangifte gedaan bij de politie. Het seksueel binnendringen van een kind onder de twaalf jaar is namelijk strafbaar. Het meisje was elf toen ze zwanger raakte. Bakker: 'Wij hebben geen middelen tot opsporing. De politie heeft die middelen - zoals een dna-onderzoek - wél. We moeten een totaalbeeld compleet krijgen. Wie is de vader? Is het een ander kind? Een ouder kind? Een volwassene? Dat moet nu allemaal onderzocht worden. Dat is de rol van de politie.'


Volgens Bakker is het heel belangrijk voor de jonge moeder dat ze kind kan blijven. 'Aan de andere kant heeft ze nu natuurlijk wel een flinke verantwoordelijkheid.'


Alle klasgenootjes van het meisje zijn per brief op de hoogte gesteld, zo meldt de website van de school. Volgens woordvoerder Wim Moes van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen, waar de school onder valt, waren geen andere kinderen aanwezig bij de bevalling. Docenten en begeleiders hebben ondersteuning aangeboden gekregen. Burgemeester Rehwinkel hoopt dat de 'explosie' van publiciteit snel geluwd zal zijn. 'Twaalf jaar is een leeftijd waarop je het iemand gunt zelf kind te kunnen zijn, in plaats van er eentje te moeten opvoeden', aldus de burgemeester.


Hoe vaak zwangerschappen op zo'n jonge leeftijd voorkomen, is niet bekend. De jongste moeder ooit was de Peruaanse Lina Medina. Zij was vijf jaar, zeven maanden en drie weken toen ze in 1939 met keizersnede een zoon van ruim vier pond op de wereld zette.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden