Meike Vernooy weer uitgeloot voor geneeskunde

Haar eindexamengemiddelde van 9,6 ten spijt, is de gymnasiaste Meike Vernooy voor de derde maal in successie uitgeloot voor de studie geneeskunde....

Van onze verslaggever

Sander van Walsum

AMSTERDAM

Meike Vernooy (19) had zich al op het ergste voorbereid toen ze in juni naar haar vakantieadres in Portugal vertrok. Voor de derde keer had zij deelgenomen aan de loting voor de studie geneeskunde, maar haar lotnummer was ook ditmaal aan de hoge kant. En zij wist uit ervaring wat dat betekende: hoe hoger het nummer, hoe geringer de kans op toelating.

Haar enige hoop was nog gevestigd op het grillig verloop van de gewogen loting. In dit systeem wordt nog een zeker gewicht toegekend aan de eindexamenscore. Met de 9,6 waarmee Meike twee jaar geleden het gymnasium had afgerond, verschafte zij zich een toelatingskans van 85 procent. Maar dat bleek - net als de twee voorgaande jaren - te weinig.

Vanaf de eerste jaren van haar middelbare school heeft Meike Vernooy haar zinnen gezet op een studie medicijnen. Die gretigheid kwam volgens haar vader niet alleen tot uiting in haar vakkenpakket en de hoge cijfers, maar ook in de bijbaantjes die zij had in het Rotterdamse academisch ziekenhuis. 'Het is echt heel moeilijk te accepteren dat zij niettemin aan alle kanten is voorbijgehold door scholieren die met een onvolledig vakkenpakket of met een rammelende motivatie wel zijn ingeloot. Onze frustraties hierover zijn niet zozeer ingegeven door die 9,6 van Meike, maar door het feit dat zij zich zo toegewijd heeft getoond.'

Van die ongerijmdheid is Meike Vernooy - haars ondanks - het symbool. Nadat zij in 1996 de eerste keer was uitgeloot, ontstond een publiek debat over de onrechtvaardigheid van het systeem van gewogen loting. De Erasmus Universiteit wilde zich aan dit regime onttrekken door Meike Vernooy als geneeskundestudent in te schrijven, maar werd tot de orde geroepen door minister Ritzen van Onderwijs.

Naar goed Nederlands gebruik werd een commissie in het leven geroepen - vernoemd naar haar voorzitter P. Drenth - die suggesties moest doen voor een selectiesysteem waarin de (school-) prestaties van aspirant-studenten een groter gewicht zouden krijgen. Drenth suggereerde onder andere dat fixus-opleidingen (dat zijn opleidingen met een beperkte opnamecapaciteit) de helft van de beschikbare ruimte zouden toewijzen aan getalenteerde studenten. Minister Ritzen ontwaarde hierin echter een nieuw element van willekeur (op basis van welke cijfers kan een student als 'goed' worden gekwalificeerd?), en stelde de Kamer uiteindelijk voor om alle kandidaat-studenten met een 8 of meer toe te laten tot de fixusopleiding van hun keuze.

Daar is het voorlopig echter bij gebleven. Het thema is, net als andere 'politiek gevoelige' onderwerpen, over de verkiezingen heen getild, en staat nog niet op de rol. Vader Vernooy is niet gerust op de afloop van het politiek debat over loting. 'Ik was er vorig jaar bij toen over de loting werd gesproken, en ik ben daar niet vrolijk van geworden. Zo'n meneer Rabbae brak daar nog een lans voor de ongewogen loting, en hij kreeg eigenlijk nauwelijks weerwerk. Tenminste niet op principiële gronden. Ik ben bang dat er nog jaren mee gemoeid zijn voor de Kamer er uit is.'

En Meike? Die zal ook volgend jaar weer deelnemen aan de loting. De Erasmus Universiteit heeft een assistentschap voor haar gecreëerd in het kader waarvan zij geneeskundecolleges volgt. Met die oplossing is zij, volgens haar vader, best tevreden. Alleen verwerft zij er geen vrijstellingen mee voor haar studie. Zij zal dus - als ze ooit inloot - van voren af aan moeten beginnen.

De grootste angst van Vernooy is nog dat haar het recht zal worden ontzegd om voor de vierde keer mee te loten. Een van de aanbevelingen van de commissie-Drenth was namelijk dat het aantal kansen tot twee moet worden beperkt teneinde het stuwmeer van loters in te dammen. 'Drenth heeft nog veel meer gezegd, maar je zult zien dat de politiek dít element er juist uit zal pikken.'

Pagina 15: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden