Meike mag toch zonder loting gaan studeren

De briljante ex-gymnasiaste Meike Vernooy is na drie uitlotingen eindelijk toegelaten tot de studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De hardheidsclausule maakt het mogelijk om buiten de gebruikelijke lotingsprocedure om toch aan een studie te beginnen, als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Vernooy neemt een uitzonderingspositie in, omdat de Erasmus Universiteit een assistentschap voor haar heeft gecreëerd. Als werkneemster van de universiteit heeft Vernooy de opleiding nodig om wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten.

Vernooy slaagde drie jaar geleden met een gemiddeld eindexamencijfer van 9,6. Daarmee verschafte zij zich een toelatingskans van 85 procent, maar tot drie keer toe viste zij achter het net.

Toen Vernooy in 1996 voor het eerst werd uitgeloot, laaide de publieke discussie op over de onrechtvaardigheid van het systeem van gewogen loting. De Erasmus Universiteit wilde de loting omzeilen door de ex-scholiere gewoon in te schrijven, maar daar stak toenmalig minister Ritzen van Onderwijs een stokje voor.

De familie Vernooy laat weten erg blij te zijn met de toelating tot de studie geneeskunde, want Meike maakte zich veel zorgen om voor de vierde keer, tevens haar laatste kans, mee te loten. Tot dusver weigerde zij op emotionele gronden een beroep te doen op de hardheidclausule. Nu was het een noodzaak. In het kader van haar assistentschap kon Vernooy al geneeskundecolleges volgen. Of zij vrijstellingen kan krijgen, vindt de familie van later zorg.

Een schrale troost voor Meike: haar zaak heeft baanbrekend gewerkt voor andere excellente en gemotiveerde scholieren die geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde willen studeren. Deze week maakte minister Hermans bekend dat universiteiten per 1 september 2000 30 procent van de plaatsen mogen reserveren voor eigen toelatingprocedures. Vanaf volgend studiejaar worden scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van een acht of hoger direct toegelaten tot de studie van hun keuze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden