Meijdam (VVD) stopt ook in bouw

Oud-gedeputeerde Meijdam houdt in verband met zijn integriteit per direct op als lobbyist. Eerder stapte hij op als commissaris. Het VVD-bouwdrama in Noord-Holland duurt voort.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MERIJN RENGERS en JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - VVD-prominent en oud-gedeputeerde van Noord-Holland Henry Meijdam stopt per direct als lobbyist voor diverse vastgoed- en bouwbedrijven. Donderdag zag Meijdam zich wegens 'de schijn van belangenverstrengeling' al gedwongen op te stappen als commissaris namens deze provincie bij vastgoedbedrijf SADC, dat actief is rond Schiphol.

'Ik worstel oprecht met mijn relatie met de vastgoed- en bouwwereld', zegt Meijdam, die zijn functies binnen de VVD en als topadviseur van het kabinet op het terrein van ruimtelijke ordening en infrastructuur aanhoudt. 'Ik leef bij de gratie van het feit dat ik een integer mens ben. De schijn van belangenverstrengeling vind ik ernstig. Daarom heb ik vrijdagmiddag besloten alle activiteiten voor marktpartijen te stoppen. Ik ben niet meer in te huren voor bedrijfsbelangen.'

Meijdams grote rol achter de schermen van de Noord-Hollandse bouwwereld was een opvallende uitkomst van het woensdag gepubliceerde onderzoeksrapport van de commissie Operatie Schoon Schip, over provinciale misstanden. Aanleiding voor het onderzoek waren sterke verdenkingen van corruptie door VVD'er Ton Hooijmaij -ers, die Meijdam in 2005 opvolgde als gedeputeerde ruimtelijke ordening.

De omstreden handelwijze van Hooijmaijers en Meijdam is volgens de onderzoekscommissie duidelijk naar voren gekomen bij het bouwproject Leeker Woonland, vlak boven Hoorn. Al zeker tien jaar bestaan er plannen om het veenriviertje de Kromme Leek om te vormen tot een 'woonlandschap' dat moest doen denken aan 'de Vecht van Noord-Holland', vol buitenplaatsen en villa's.

Meijdam werd na zijn afzwaaien als bestuurder in 2006 lobbyist voor het bouwproject, zegt hij. 'Guido Scholtens, de directeur van de Scholtens Groep en de trekker van het project, heeft me gevraagd of ik het Leeker Woonland wilde ondersteunen. Dat leek me een leuke uitdaging, en ik kreeg een kaartje waarop stond dat ik commissaris was.'

Meijdam moest 'het project onder de aandacht brengen en op zoek gaan naar nieuwe partners'. Voor deze activiteiten was het 'uurtje factuurtje', zegt hij. 'Niks geen prestatiebonus of speciale verdiensten. Het was zeer duidelijk dat ik niet meer in het openbaar bestuur zat. Mijn aftreden als burgemeester van Zaanstad had op de voorpagina van De Telegraaf gestaan. Iedereen wist dat ik voor mezelf werkte, daar was niets diffuus aan.'

Ook Meijdams opvolger Ton Hooijmaijers probeerde het project er doorheen te krijgen. Zo regelde hij op eigen houtje dat het provinciale ontwikkelbedrijf Noord-Holland Noord 1 miljoen euro in het Leeker Woonland stak. Daarnaast beloofde Hooijmaijers tijdens een handelsmissie aan Guido Scholtens dat de provincie een 'inpassingsplan' zou maken voor het Woonlandschap. En in juni 2009 lekte hij, tegen alle regels in, naar Scholtens dat het plan 'erdoor' was.

Daarmee zou Scholtens eindelijk aan de slag kunnen met het megaproject, waarin ook Fortis, woningcorporatie Wooncompagnie en Dura Vermeer grote belangen bezaten. Volgens het meest recente jaarverslag waren de vastgoedbeleggingen (veelal bouwgrond) en grondopties rond de Kromme Leek eind 2009 ruim 37 miljoen euro waard.

Ambtenaren van de provincie Noord-Holland waren zeer verbaasd over de 'vergaande verwachtingen' die Hooijmaijers had gewekt, en trapten op de rem. Dat lukte, onder meer omdat Hooijmaijers in juni 2009 moest opstappen als provinciebestuurder.

Vanaf dat moment was alles anders. Er was weliswaar een nieuwe VVD'er die zich 'via privécontacten' schaarde aan de zijde van de vastgoedondernemers, maar die zat veel meer op afstand. Het gaat hier om de nieuwe minister van Wonen Stef Blok, toen nog fractievoorzitter van de VVD.

Afbrokkeling

Zonder pleitbezorger op het provinciepluche brokkelde de steun voor het Leeker Woonland af. De opvolgster van Hooijmaijers en huidig burgemeester van Leiderdorp, Laila Driessen-Jansen (VVD) berichtte Scholtens in het najaar van 2009 dat er niet werd gebouwd langs de Kromme Leek, ondanks alle toezeggingen van haar voorgangers.

De onderzoekers van de Operatie Schoon Schip beseffen, aldus hun rapport, 'dat het onderzoek en de bevindingen negatief kunnen afstralen op de VVD', waarna ze onder meer Hooijmaijers, Meijdam en de 'VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, de heer Blok, betaald commissaris bij de Scholtens Groep' de revue laten passeren.

Ondanks alle VVD-inspanningen is de kans klein dat het Leeker Woonlandschap, een term waarvan Meijdam zich de 'politieke vader' noemt, er komt. Voor bouwbedrijf Scholtens, dat er jarenlang tijd en geld in heeft geïnvesteerd, een hard gelag. Stef Blok zal na zijn beëdiging als minister niet langer als commissaris van het bedrijf ijveren voor het project. Hij laat overigens weten op de hoogte te zijn van het mogelijk niet doorgaan van het project.

Henry Meijdam zegt altijd netjes te hebben gehandeld, ook bij het Leeker Woonland. Voor Scholtens of zijn bouwprojecten zet hij zich niet meer in. 'Als mensen denken dat ik een bedenkelijk imago heb, kan ik mij daar niet tegen verzetten. Maar ik wil mijn naam niet meer op zo'n manier in het nieuws. Dus radicaal stoppen, is de enige oplossing.'

Betrokkenheid van vvd-minister stef blok

Vvd'er stef blok was sinds 1 juli 2009 commissaris bij het vastgoedbedrijf scholtens groep, waarmee ook de in opspraak geraakte vvd'er henry meijdam zaken deed. blok ontving voor zijn commissariaat 10 duizend euro per jaar, en behoorde daarmee in 2012 tot de weinige tweede kamerleden met een betaalde nevenfunctie. het commissariaat eindigt als hij minister wordt, omdat ministers geen bijbanen mogen hebben. van de omstreden lobbyactiviteiten van meijdam zegt blok niet op de hoogte te zijn geweest. ook heeft hij nooit contact gehad met hooijmaijers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden