Megazeur

Lauge Nielsen, de directeur van de Nederlandse tak van bioscoopexploitant Pathé, is een voorkomende heer. De Deen formuleert zorgvuldig. Elk woord komt opgepoetst uit de mond, begeleid door een lach die ingetogen en tegelijk ongebreideld is....

Van een andere orde is de inhoud van Nielsens teksten. Daar is weinig beminnelijks aan. Altijd gaat het over cijfers. Over winst, en over 'het product film'.

De afgelopen jaren opende Pathé Nederland megabioscopen in Rotterdam, Scheveningen, Groningen en in Amsterdam. Zondag komt er in Rotterdam weer een reuzenbioscoop bij (Pathé De Kuip), Nijmegen zal volgen. Met die bioscopen (zo'n 25 duizend stoelen) bezit Pathé het overgrote deel van de beschikbare bioscoopdoeken in de grootste steden.

Dat wil Pathé graag zo houden. Wie de markt in handen heeft, staat sterk in de onderhandelingen met de filmdistributeurs. Bovendien is het voor een monopolist eenvoudig de buffetprijzen op te drijven. De meeste bioscoopbezoekers vinden het inmiddels normaal dat zij in een Pathé-bioscoop alleen consumpties op jumbo-formaat kunnen bestellen. Geen zakje M & M's, maar een familiezak. Geen colaatje, maar bekers zo groot als emmers.

Pathé heeft naar eigen zeggen de service hoog in het vaandel staan. Het bedrijf wil 'een optimale filmbeleving met optimale techniek' bieden. Nielsen, in 2000: 'Het heeft in de bioscopen te lang aan kwaliteit en service ontbroken. Wie een kaartje wilde kopen, moest wachten totdat de caissière haar hoofdstuk had uitgelezen. Die mentaliteit is om. Er heerst bij Pathé de uitstraling: wij staan te springen om u te helpen.'

Helpen - het is uit de mond van de Pathébaas een woord met een bijsmaak. Nielsen toonde deze week zijn ware gezicht door voor de zoveelste keer bezwaren aan te tekenen tegen de komst van een groot filmtheater in Diemen. Deze bioscoop, die niet ver van Pathé Arena moet komen te staan, zou in de buurt van Amsterdam de eerste megabioscoop zijn die níet in handen is van Pathé.

De Belgische firma Decatron/Kinépolis, de beoogde eigenaar van het Diemense complex, probeert al sinds het midden van de jaren negentig de mammoetbios van de grond te krijgen. De gemeente Amsterdam was aanvankelijk ook tegen het plan, evenals enkele protesterende buurtbewoners, maar zij legden zich neer bij de uitspraak van de Raad van State, die deze zomer besliste dat er niets tegen het Kinépolis-plan is in te brengen. Toch strijdt Pathé gewoon door, zich beroepend op de milieuwet. Wat? Milieuwet? Inderdaad - ook al heeft Pathé verder niets met Diemen te maken.

Nee, de Franse exploitant doet dat natuurlijk niet omdat het bedrijf geen concurrentie zou dulden. Nielsen: 'Alleen is het wel zo dat wij op alle punten waar we problemen zien, bezwaren maken.' Pathé moet zelf ook jaren vechten voordat er mag worden gebouwd, stelt Nielsen. 'Met De Kuip, die zondag open gaat, zijn we sinds 1993 bezig.'

Intussen wordt met juridische procedures de komst van Kinépolis jaar na jaar uitgesteld, en van uitstel komt nu eenmaal afstel. Dus, hup richting weer een hoorzitting, waar Nielsen erop wijst dat de bazen van Kinépolis in hun plan de geluidsoverlast onderschatten. Nielsen: 'Vooral wat betreft de horecafaciliteiten is het plan van Kinépolis niet volledig.'

De serviceverlening van Pathé gaat inderdaad ver. Het bedrijf gebruikt het rechtssysteem om zijn concurrentie te frustreren. En dat allemaal omdat de bioscoopbezoeker anders het gevaar loopt films te moeten kijken in een bioscoop waar de prijs van een cola nog normaal is. Normale prijzen. Bah! Die staan een avond op niveau alleen maar in de weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden