Megawati zet de aanval in op Soeharto

De vrouw die algemeen wordt beschouwd als de leidster van de informele oppositie in Indonesië, Megawati Soekarnoputri, heeft zich zaterdag kandidaat gesteld voor het presidentschap....

Van onze medewerker

JAKARTA

Megawati riep de 76-jarige president Soeharto op af te zien van een zevende ambstermijn. 'Tweeëndertig jaar Soeharto is meer dan genoeg', zei ze in een emotionele speech voor vijftienhonderd aanhangers. 'Pogingen om de gepensioneerde generaal opnieuw als enige kandidaat te nomineren, zullen de vertrouwenscrisis onder de buitenlandse investeerders alleen maar aanwakkeren. We moeten de man toestaan om rust te nemen en verder te leven als eenvoudig burger.'

Megawati was niet mals in haar kritiek op het regime en alle figuren die profijt trekken van hun connecties met de macht. 'De ''het kan me geen donder schelen mentaliteit'' van zowel de regering als de zakenwereld met betrekking tot onze nationale schuld is levensgevaarlijk voor onze economie en het welzijn van de natie. Ze doen alsof de Indonesische economie alleen van hen is', fulmineerde de oudste dochter van wijlen president Soekarno.

Megawati werd in juni 1996 afgezet als leidster van de kleine Democratische Partij Indonesië door een groep partijdissidenten die de steun genoot van de regering-Soeharto. Hoewel ze geen zetel meer heeft in het parlement, wordt ze in brede kring gezien als de leidster van de oppositie. Megawati Soekarnoputri is nog altijd even populair, vooral bij het armste deel van de Indonesische bevolking. Tot dusverre was zij echter uiterst behoedzaam in haar uitspraken.

Zaterdag legde Megawati uit dat zij zich kandidaat stelt uit teleurstelling over het gebrek aan moed van andere potentiële opvolgers van Soeharto. Ze noemde de huidige vice-president, generaal Try Soetrisno; de minister van Onderzoek en Technologie, B.J. Habibie; de minister van Planning en Nationale Opbouw, Ginandjar Kartasasmita; en kandidaten die zijn genoemd voor het vice-presidentschap als Soeharto zou aanblijven.

'Als deze burgers niet het lef hebben zich openlijk kandidaat te stellen als opvolger van Soeharto, dan verklaar ik mij vastbesloten om leider van dit land en dit volk te worden, als dat de eenparige wil van het volk is', aldus Megawati.

De kans dat Soekarno's dochter werkelijk president wordt, is in het huidige politieke bestel uiterst gering. Het Volkscongres, dat in maart bijeenkomt om een nieuwe president en vice-president te kiezen, wordt volledig overheerst door Soeharto-getrouwen.

Volgens een van haar adviseurs is het niet de bedoeling dat Megawati campagne gaat voeren, maar moet haar kandidatuur worden gezien als een signaal aan de zittende macht in Indonesië dat het zo niet langer kan.

Het nieuws van Megawati's kandidaatstelling stond gisteren op de voorpagina's van bijna alle Indonesische kranten. Alleen over de scherpe kritiek op het regime, die bij wet verboden is, is niets geschreven. Slechts een klein aantal bladen die in handen zijn van Soeharto-getrouwen schonk geen enkele aandacht aan het nieuws.

Met haar kandidaatstelling heeft Megawati haar steentje bijgedragen aan de groeiende binnen- en buitenlandse druk op Soeharto. Een groot aantal Indonesische intellectuelen, religieuze leiders en studentenorganisaties heeft de president de afgelopen weken opgeroepen zich niet meer kandidaat te stellen. Ze uitten scherpe kritiek op de manier waarop de regering omspringt met de economische crisis die Indonesië teistert.

Ook wezen ze op de ongerustheid over de gezondheid van de president - een bron van onzekerheid die het herstel van het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de weg staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden