Megawati presenteert plan voor vernieuwing Indonesië

Niet ten behoeve van de Indonesische kiezers, maar ten gerieve van het Amerikaanse Congres heeft de Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri deze week de hoofdlijnen van haar politieke programma op schrift gesteld....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Hoewel Megawati algemeen als oppositieleidster wordt gezien, staat ze sinds haar afzetting als PDI-voorzitster (vorig jaar juni, op een geënsceneerd partijcongres) niet aan het hoofd van een politieke partij en mag ze evenmin meedoen aan de verkiezingen van 29 mei. Haar politieke opvattingen zijn dan ook vooral gericht op de wat langere termijn. Toch bestaat er binnen en buiten Indonesië brede belangstelling voor. Zelfs sommige van haar eigen aanhangers zagen het als een tekortkoming dat Megawati niet over een concreet politiek programma beschikte. 'Een beer zonder klauwen' noemde een waarnemer haar.

De dochter van Indonesië's eerste president, Soekarno, heeft geen kritiek op de grondslagen van het staatsbestel, maar wijst wel op de tekortkomingen die het vertoont onder het regime van president Soeharto. Zij acht het van groot belang dat het Indonesische volk de ware betekenis van democratie leert kennen. 'Democratie is niet slechts een politiek model, maar een manier van leven waarin respect voor mensen centraal staat', aldus Megawati. Daarbij hoort persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering.

Het benoemen van parlementsleden is Megawati een doorn in het oog. Volksvertegenwoordigers moeten volgens haar in alle vrijheid worden gekozen, zonder enige inmenging in de kandidaatstelling. Onder Soeharto wordt meer dan de helft van het duizendkoppige Volkscongres door de president benoemd en de kandidaten van de drie toegestane partijen worden grondig gescreend.

Hoewel ze het niet met zoveel woorden zegt, zouden Megawati's ideeën de machtspositie van de Indonesische strijdkrachten aanzienlijk ondergraven. De strijdkrachten beschikken over een vast aantal zetels in het parlement - officieel omdat de militairen, als onafhankelijke verdedigers van de natie, geen stemrecht hebben.

Beter onderwijs is volgens Megawati het belangrijkste middel tot ontwikkeling. Onderwijs niet alleen op school, maar ook via studentenplatforms, vrouwenorganisaties, religieuze groeperingen en andere informele kanalen. 'Een democratisch model kan alleen slagen als mensen begrijpen dat de strijd voor democratie een strijd is voor hen zelf, voor onderling respect en tegen excessief machtsmisbruik.'

Megawati heeft heel wat kritiek op het volgens haar corrupte rechtsbestel. Zelf is ze verwikkeld in een reeks van processen met de staat, ook als klaagster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden