Megawati onthoudt zich van stemadvies en oproep tot boycot

De Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri heeft haar aanhang opgeroepen niet deel te nemen aan de campagne van haar voormalige partij PDI maar ook om de verkiezingen niet te verstoren....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De campagne voor de Indonesische parlementsverkiezingen die op 29 mei worden gehouden, begint morgen. Drie partijen mogen eraan meedoen: de regeringspartij Golkar, de moslimpartij PPP en de PDI. Megawati was tot vorig jaar juni de officiële leidster van de laatste partij. Tegenstanders in haar partij organiseerden toen met steun van de Indonesische regering een bijzonder congres waar ze werd afgezet en vervangen door haar voorganger Soerjadi. Door Megawati aangespannen processen hiertegen haalden niets uit en een door haar fractie ingediende kandidatenlijst voor de verkiezingen werd afgewezen.

Hoewel Megawati geen officiële functie meer bekleedt, is haar politieke invloed nog altijd groot. Velen in Indonesië beschouwen haar als de enige echte leidster van de oppositie. Megawati zegt in haar verklaring dat ze blijft streven naar democratische verkiezingen in haar land. Megawati geeft geen stemadvies en roept ook niet op tot een boycot.

Ze vraagt haar aanhang om niet in te gaan op provocaties. Daarmee tracht ze te voorkomen dat bij eventuele rellen in verkiezingstijd de beschuldigende vinger naar haar en haar aanhangers wordt uitgestoken. President Soeharto heeft meerdere malen laten weten het verstoren van de verkiezingen en het oproepen tot een boycot te beschouwen als een zwaar misdrijf.

De partijen die dit jaar aan de verkiezingen deelnemen strijden om 425 zetels in het 500 leden tellende Huis van Afgevaardigen. De overige 75 zetels zijn bestemd voor militairen, die in Indonesië niet mogen stemmen. Het Huis van Afgevaardigden maakt deel uit van het Volkscongres, dat totaal duizend leden telt. De overige vijfhonderd worden benoemd door de president. Het Volkscongres kiest volgend jaar maart een nieuwe president. Het staat vrijwel vast dat dat opnieuw Soeharto zal zijn.

In de afgelopen weken zijn de kiezers dagelijks via de media opgeroepen 'het feest van de democratie', zoals Soeharto de verkiezingen noemt, tot een succes te maken. Vele critici spreken echter van een non-event omdat de uitslag van tevoren grotendeels vaststaat wegens de enorme politieke macht van de regeringspartij Golkar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden