Megawati en Golkar helpen Wahid

De twee grootste politieke partijen van Indonesië zijn president Abdurrahman Wahid gisteren te hulp geschoten. De PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri en de Golkar (het vroegere machtsblok van Soeharto) besloten niet mee te werken aan een versnelling van de afzettingsprocedure tegen de president....

ReutersAFP en AP

De voorzitter van het Volkscongres, Amien Rais (PAS), probeerde een meerderheid van afgevaardigden ertoe over te halen binnen acht weken bijeen te komen om de afzettingsprocedure te voltooien, in plaats van pas over vier maanden, zoals de grondwet voorschrijft. Rais betoogde dat Wahid zo snel mogelijk uit zijn functie moet worden gezet om de stabiliteit van het land te redden. Maar dat zal hem nu niet meer lukken, want samen hebben de PDI-P en de Golkar de meerderheid in het Volkscongres.

Megawati gaf er gewoontegetrouw de voorkeur aan zich aan de letter van de wet te houden. En ook Golkar-leider Akbar Tandjung zei dat de voorgeschreven procedure moet worden gevolgd. Akbar Tandjung is de voorzitter van het parlement, waarvan de 500 leden tevens deel uitmaken van het Volkscongres (de overige 200 leden zijn regionale afgevaardigden). Hun verzet tegen een versnelde procedure betekent echter niet dat PDI-P en Golkar uiteindelijk ook tegen Wahids afzetting zullen stemmen.

Wahid heeft donderdag een berisping gekregen van het parlement vanwege zijn betrokkenheid bij twee corruptiezaken: het onttrekken van meer dan negen miljoen gulden aan de voedseldistributiedienst Bulog en het aanvaarden van een gift van ruim vier miljoen gulden van de sultan van Brunei, welk bedrag was bestemd voor humanitaire hulp aan Atjeh. Die berisping vormde de eerste stap in de afzettingsprocedure.

Volgens de regels krijgt de president nu drie maanden de tijd om op deze berisping te reageren. Neemt het parlement geen genoegen met zijn reactie, dan volgt een tweede waarschuwing en daarop moet Wahid dan binnen één maand reageren. Pas daarna kan het parlement een buitengewone vergadering van het Volkscongres bijeenroepen. Overigens heeft een aantal volksvertegenwoordigers maandag documenten overgedragen aan de politie die volgens hen bewijzen dat Wahid zich in beide zaken aan corruptie heeft bezondigd. Dit betekent dat de president eventueel ook gerechtelijk kan worden vervolgd.

In het parlement circuleert intussen ook nog een petitie waarin Wahid wordt opgeroepen vrijwillig af te treden, omdat de schandalen rond de president aanleiding geven tot ongeregeldheden. Aanvankelijk waren het vooral tegenstanders van Wahid die de straat op gingen om zijn aftreden te eisen. Maar de laatste dagen hebben ook de aanhangers van de president zich niet onbetuigd gelaten.

In Oost-Java, waar Wahid vandaan komt, zijn vier partijkantoren van de Golkar met stenen bekogeld. In Situbondo werden wegen versperd met omgehakte bomen, en in de haven van Banyuwangi konden de veerboten naar Bali drie uur lang niet uitvaren. Actieleider Ali Maschan dreigde met bloedvergieten als de president moet aftreden. 'Dan komen er wraakacties en burgeroorlog', waarschuwde hij. 'De mensen zijn woedend.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden