Megawati beëdigd als president

Het Indonesische Volkscongres heeft president Abdurrahman Wahid maandag afgezet, enkele uren nadat deze de noodtoestand had afgekondigd in een wanhopige poging zijn ontslag te voorkomen....

Reuters en AFP

Megawati staat nu aan het hoofd van een uitgestrekt eilandenrijk met 210 miljoen inwoners, dat wordt geteisterd door een ernstige economische crisis en door uitbarstingen van etnisch en religieus geweld. 'Ik ben me buitengewoon bewust van de zwaarte van de opgave waar ik voor sta', zei ze in haar eerste toespraak als president. 'Laten we alle onderlinge strijd en ruzie vergeten die het lijden van het volk hebben vergroot. Laten we ons land samen opbouwen.'

Haar oproep kreeg een positieve reactie uit Oost-Java, waar de afgezette president Wahid zijn grootste aanhang vindt. De afdeling Oost-Java van de moslimorganisatie Nahdlatul Ulama verklaarde dat haar leden alle recht hebben het op te nemen voor hun vroegere leider Wahid, maar dat ze daarbij geen geweld mogen gebruiken. Gevreesd werd dat gewapende Wahid-aanhangers uit Oost-Java naar de hoofdstad zouden komen om de afzetting van hun president te wreken.

Wahid zelf weigert nog steeds zich neer te leggen bij zijn ontslag. Hij bevindt zich nog steeds in het presidentieel paleis, waar hij volgens de Jakarta Post gisteravond liedjes zat te zingen met een vriend die hem gezelschap was komen houden. Gekleed in shorts en poloshirt verscheen Wahid even op het bordes om te zwaaien naar de naar schatting tweeduizend demonstraten die naar het paleis waren gekomen om hem hun steun te betuigen.

Megawati, die in 1965 samen met haar vader, president Soekarno, uit het presidentieel paleis is verdreven, lijkt niet van plan haar oude jeugdvriend Wahid hetzelfde aan te doen. Naar verluidt krijgt de afgezette president enkele weken de tijd 'om zijn verhuizing te regelen'.

Wahid had in zijn laatste uren als president geen enkele steunpilaar meer over. Nadat hij om één uur 's nachts de noodtoestand had afgekondigd en het Volkscongres ontbonden, weigerden eerst de legertop en vervolgens de politie zijn orders op te volgen. Twee van de voornaamste leden van zijn kabinet stapten op. En het Hooggerechtshof kwam met spoed bijeen om de afgekondigde maatregelen ongrondwettig te verklaren.

Dat bood het Volkscongres een legitieme grond om de president af te zetten. Dat gebeurde met algemene stemmen. Slechts Wahids eigen PKB en een andere kleine moslimpartij waren niet komen opdagen.

De noodlijdende Indonesische munt, de rupiah, veerde onmiddellijk op en bereikte zijn hoogste waarde van de afgelopen vier maanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden