'Megawaterproject China is zinloos'

Met het grootschalige transport van water lost China zijn probleem van waterschaarste niet op. Zolang het watergebruik blijft toenemen door de groei van de economie en de bevolking zal het tekort aan schoon water alleen maar nijpender worden. Dat concludeert een team van Britse, Chinese en Amerikaanse wetenschappers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in PNAS.

De uitgedroogde bodem van een kanaal in Xunxian, in centraal China. Beeld ANP

China werkt aan het omvangrijkste en duurste waterproject in de geschiedenis. Via een uitgebreid netwerk van kanalen en pompinstallaties worden enorme hoeveelheden water van het natte zuiden overgebracht naar het droge noorden. Vorig jaar werd de verbinding voltooid die Peking voorziet van water uit Zuid-China. Miljarden kubieke meters water worden over een afstand van 1.200 kilometer naar de hoofdstad gebracht.

'De kanalen kunnen de watercrisis in Noord-China niet oplossen. De problemen van de regio's die met tekorten kampen, worden niet verlicht en de provincies die hun water afstaan hebben te lijden van het project', zegt gasthoogleraar Dabo Guan van de Universiteit van East Anglia. 'Water uit het zuiden zal in 2020 slechts voor 5 procent voorzien in de waterbehoefte van Peking. Terwijl in de belangrijkste waterexporterende provincies op den duur tekorten zullen ontstaan.'

In Peking is per inwoner jaarlijks 145 kubieke meter water beschikbaar. De Wereldbank spreekt van schaarste als per jaar per inwoner minder dan 1.000 kubieke meter voorhanden is. Volgens Guan wordt het tekort vergroot door de westerse levensstijl in de hoofdstad. Stedelingen gebruiken niet alleen meer water bij het koken, douchen en baden dan Chinezen op het platteland, vooral hun consumptiepatroon draagt bij aan de schaarste.

Beeld .

Twintig badkuipen vol

Guan: 'Ze kopen producten waarvoor veel water wordt gebruikt. In de productieketen van hamburgers - van de koe in de wei tot de balie van een fastfoodrestaurant - is per hamburger 7 kubieke meter water nodig. Dat zijn twintig badkuipen vol.'

De Chinese autoriteiten stimuleren efficiënter gebruik van water in de landbouw, maar doen volgens de onderzoekers weinig om aanpassingen door te drukken in de industrie. De bouw en de industrie slokken enorme hoeveelheden water op en veroorzaken ernstige vervuiling. Uit eerder onderzoek van onder anderen Guan bleek dat driekwart van China's rivieren en meren en de helft van de grondwatervoorraden zijn verontreinigd.

Volgens de onderzoekers wekt het vergroten van de watertoevoer naar het noorden de 'valse indruk' dat water onbeperkt beschikbaar is. Ze pleiten voor prikkels ter bevordering van waterbesparende technologieën in de industrie, verbetering van de infrastructuur in de landbouw, waar nog veel water verloren gaat, en het bevorderen van duurzame consumptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden