Megastallen? Megadierenleed!

Het is heel goed mogelijk comfortabele dierenverblijven te bouwen in gebouwen van vijf of meer verdiepingen. Want voor mensen doen we niet anders, schrijven De Boon, Van Latesteijn en Van Kasteren (Forum, 17 maart)....

Alex van Kalken en Zoetermeer

Dieren in de intensieve veehouderij kunnen vaak letterlijk amper hun kont keren. En wat kunnen ze ook fijn naar buiten als ze op vijf hoog in een megadierenflat verblijven. Maar niet heus natuurlijk. Elke vorm van natuurlijk dierengedrag wordt in een megastal in de kiem gesmoord. Alleen maar voor de lekkere trek van mensen die graag een zo goedkoop mogelijk karbonaadje op hun bord willen. Megastallen? Megadierenleed!

Ja, in de tijd van Ot en Sien was het allemaal simpel, zoals de auteurs beweren. Toen was het duidelijk dat je een dier moet doden als je vlees wilt eten. Maar a) die dieren hadden niet hun hele leven in een (mega)stal doorgebracht en b) werd er inderdaad alleen maar bij feestelijke gelegenheden een kip de nek omgedraaid of een varken geslacht.

’t Is inderdaad wel een goed idee webcams op te hangen in varkens- en kippenstallen en andere vleesfabrieken. Hoe meer mensen zien wat een afschuwelijk leven de dieren lijden en hoe gruwelijk ze aan hun einde komen, hoe sneller de vleesconsumptie daalt. Dan zijn er ook geen megastallen, in feite dierenconcentratiekampen, meer nodig!

reageren? Volkskrant.nl/briefvandedag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden