Megaproces Argentijnse dictatuur van start, wat gebeurde er met Julio Poch?

In Argentinië is een megaproces begonnen tegen 68 verdachten van misdaden tegen de mensheid. Ze zouden die hebben begaan tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) in het Zuid-Amerikaanse land.

Redactie
Julio Poch. (Archieffoto's_ Beeld epa
Julio Poch. (Archieffoto's_Beeld epa

Onder de verdachten is ook oud-Transavia-piloot Julio Poch (60). Hij zou hebben meegewerkt aan de beruchte vluchten des doods van het regime-Videla, waarbij tegenstanders van de dictatuur levend uit vliegtuigen in zee werden gegooid.

Voor het gerechtsgebouw stroomden bij aanvang van de zaak leden samen van organisaties die slachtoffers van de dictatuur vertegenwoordigen, zoals de Moeders van de Plaza de Mayo.

Na jaren van onderzoek is de rechtszaak woensdag begonnen. Op de uiteindelijke aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 slachtoffers. Dat is fors minder dan aanvankelijk het geval was, toen nog 666 slachtoffers door justitie aan de Nederlands-Argentijnse ex-piloot werden toegedicht. Poch wil aan het begin van het proces zijn verklaring afleggen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

Poch heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de dodenvluchten. Lees hier de chronologie van de zaak-Poch:

1969
Poch begint zijn opleiding bij de Argentijnse marine.

1974
Start van zijn carrière als marinepiloot.

1980
Hij verlaat de marine en gaat vliegen voor de Argentijnse luchtvaartmaatschappij Aerolinas Argentinas.

1988
Poch vindt een baan bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia. Al snel krijgt hij een vast contract en verhuist hij naar Nederland, waar hij in 1995 genaturaliseerd wordt.

December 2003
Tijdens een etentje met collega-piloten op Bali doet Poch felle uitspraken over de militaire dictatuur in Argentinië. Hij praat het toenmalige beleid, gericht op de totale vernietiging van subversieve groepen, goed. Uit zijn uitspraken begrijpen de collega's dat Poch zelf een actieve rol heeft gespeeld bij de dodenvluchten. Bij terugkomst in Nederland vertellen de collega's een meerdere over het voorval, maar dit blijft zonder gevolgen.

September 2006
Een andere Transavia-medewerker doet bij justitie aangifte tegen Poch. Hij was zelf niet aanwezig op Bali en baseert de aangifte op de verhalen van zijn collega's.

September 2008
Na een rechtshulpverzoek van de Nederlandse justitie doet Argentinië een uitleveringsverzoek voor Poch, die verdacht wordt van misdaden tegen de menselijkheid. De verdenking is gebaseerd op de verklaringen van de Transavia-collega's. Een half jaar later volgt een internationaal opsporingsbevel. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Argentinië, maar is wel verplicht vluchtgegevens te verstrekken.

September 2009
Tijdens de laatste vlucht voor zijn pensioen, wordt Poch opgepakt op het vliegveld van Valencia. Aanvankelijk denkt hij dat het een grap is. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de dodenvluchten.

Oktober 2009
Spanje heeft wel een uitleveringsverdrag met Argentinië en reageert positief op het verzoek. Gerard Spong, de Nederlandse advocaat van Poch, probeert vergeefs de Nederlandse regering te bewegen de uitlevering te voorkomen.

Mei 2010
Spanje levert Poch uit aan Argentinië, waar hij in voorarrest komt in de Marcos Paz gevangenis. In eerste instantie wordt hij aangeklaagd voor bijna 600 misdaden, later wordt dat teruggebracht tot 29. Poch ontkent iedere betrokkenheid en noemt zichzelf een politiek gevangene.

Oktober 2010
Drie ex-collega's van Poch verklaren dat de beschuldigingen tegen hem onjuist zijn.

December 2010
Wegens gebrek aan bewijs wordt Poch op borgtocht vrijgelaten. Een half jaar later komen de rechters terug van dit besluit en zetten hem opnieuw vast.

Januari 2011
Uit de verhoren van de getuigen blijkt dat Poch tijdens het etentje in 2003 nooit in de ik-vorm heeft gesproken.

Oktober 2011
Twaalf ex-officieren krijgen levenslang voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Vijf anderen krijgen 18 tot 25 jaar.

Juni 2012
De onderzoeksrechter in Argentinië bepaalt dat justitie voldoende bewijs heeft tegen Poch om hem te berechten. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de vrijheidsberoving van 29 mensen en wordt ondergebracht in het megaproces ESMA. Zijn advocaten hekelen dit besluit, omdat het betekent dat het proces nog eens jaren kan gaan duren.

Oktober 2012
De zaak tegen Poch en 67 andere verdachten van misdaden tegen de menselijkheid zou beginnen, maar wordt een maand uitgesteld omdat er een nieuwe hoofdaanklager is aangesteld.

28 november 2012
Het proces begint. De eerste vier dagen worden de aanklachten tegen de 68 verdachten voorgelezen. Daarna mogen zij zelf hun verklaringen geven. Poch zal gebruikmaken van dit recht, maar het is nog onduidelijk wanneer hij aan de beurt komt.

Door het grote aantal van 68 verdachten gaat het proces in Buenos Aires mogelijk jaren duren. 800 gevallen van mensenrechtenschendingen komen aan de orde. Zo'n 900 getuigen zullen hun verhaal doen.

undefined

6 mei 2010: Julio Poch wordt op het vliegveld van Buenos Aires opgevangen door Argentijnse politiemensen nadat hij door Spanje is uitgeleverd. Beeld AP
6 mei 2010: Julio Poch wordt op het vliegveld van Buenos Aires opgevangen door Argentijnse politiemensen nadat hij door Spanje is uitgeleverd.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden