Megaproces 9 verdachten Srebrenica

Negen verdachten, aangeklaagd voor hun aandeel in de massamoord in Srebrenica, zullen gezamenlijk worden berecht in één proces voor het Joegoslavië-Tribunaal....

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte had eerder dit jaar gevraagd de zaken samen te voegen, mede om tijd te besparen. Rechter Patrick Robinson benadrukte dat voor de rechters de tijdsdruk niet de reden was haar verzoek te honoreren. Het Tribunaal heeft haast om zijn werk af te maken. Voor 2008 moeten alle zaken in eerste aanleg zijn afgerond.

Zeker is wel dat een gezamenlijke rechtszaak (duur naar schatting 1,5 jaar) aanmerkelijk efficiënter is dan zes aparte (gezamenlijke geschatte duur ongeveer 7,5 jaar). De rechters noemden dit wel als bijkomend voordeel, ook omdat de gemeenschappelijke getuigen niet voor elke zaak opnieuw naar Den Haag hoeven te komen. De 135 getuigen kunnen daardoor ook beter worden beschermd en één getuigenis is voor hen minder traumatisch dan meerdere, betogen de rechters. Bovendien zal er volgens de rechters een coherenter beeld van de gebeurtenissen van maart tot augustus 1995 ontstaan.

Van de negen verdachten is alleen generaal Tolimir nog voortvluchtig. Vujadin Popovic, Ljubisa Beara, Drago Nicolic, Vinko Pandurevic, Milorad Trbic en Ljubomir Borovcanin worden beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden rond de enclaves Srebrenica en Zepa in 1995. De andere vier verdachten, onder wie Tolimir, missen in hun aanklacht de verdenking van genocide.

Advocaten van de aangeklaagden hadden eerder hun vrees uitgesproken dat door de haast van het Tribunaal het belang van hun cliënten zou worden geschaad. Ook menen zij dat in een gezamenlijk proces belangen van verdachten met elkaar kunnen botsen.

Er moeten nog wel praktische bezwaren worden overwonnen voordat het voor het Tribunaal ongekend grote aantal verdachten kan terechtstaan. Gespeculeerd wordt op de bouw van een nieuwe zaal die een kruisverhoor van acht of negen verdedigingsteams kan herbergen, en ook de ruimten voor de vertalers zullen moeten worden vergroot.

In juli 1995 namen de Bosnische Serviërs de door de VN beschermde enclave Srebrenica in. Zij vermoordden in enkele dagen ongeveer 7500 Bosnische Moslimmannen. In 2001 veroordeelde het Tribunaal de Bosnisch-Servische generaal Krstic voor zijn aandeel in de massamoord in Srebrenica tot 46 jaar, in hoger beroep verlaagd tot 35 jaar. Het Tribunaal bestempelde in dat proces het bloedbad als genocide.

De twee verdachten die zijn aangeklaagd als hoofdverantwoordelijken voor de massaslachting, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en generaal Ratko Mladic, zijn nog voortvluchtig; zij krijgen, indien uitgeleverd, een eigen proces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden