Megapretpark met opgefokte reli-sfeer

Als we van alles een pretpark maken, waarom dan niet van het paradijs? Dat moet de gedachte zijn achter Branson, Missouri, een toeristische trekpleister van megaformaat, vol populistisch vermaak, countrymuziek en reli-theater....

Volgens de Duitse documentaire Heaven on Earth (Het Drive-In Paradijs), die de IKON vanavond uitzendt, blijken het vooral bejaarden te zijn. Danseres Jennifer Williams knuffelt bebaarde mannen, die versuft tegen het ritme in klappen. Achter de drijfveren van de horden toeschouwers, waarom ze zich vergapen aan dit opgefokte entertainment rond religieuze boodschappen, komen we niet. De jonge regisseur Rick Minnich verzamelt niet meer dan een paar oppervlakkige reacties.

Wel brengt de Duitser zichzelf opvallend in beeld. Hij laat zich door de baas van het miljoenenbedrijf met een opdracht naar huis sturen: 'Verkondig onze boodschap aan uw landgenoten.' Samen met de overdreven betrokken voice over zorgt dit voor een lichte spot. De stem spreekt de kijker aan alsof die behoort tot het uitverkoren volk dat dit beloofde land van melk en honing mag binnentreden .

De artiesten ondervraagt Minnich wel over hun motivatie. De acteur die zich dag in dag uit als Jezus tegen het kruis laat slaan, leeft zich zo in, dat hij zich ook privé een beetje Jezus is gaan voelen. De christelijke pin-up Jennifer maalt er niet om dat ze op een barbie lijkt, omdat deze pop 'zo aardig en lief is'. Geloof is big business, en dus mag er geen kwaad woord vallen in God's own country.

Hoewel de camera zich slechts oppervlakkig door het pretpark manoeuvreert, raakt Minnich toch voorzichtig aan de demagogie achter dit bolwerk van Amerikaans chauvinisme. Met name de veteranenoptocht, die de oorlogsgeschiedenis van Amerika verheerlijkt, is een staaltje van conservatief machtsvertoon. En de bombastische musical waarin Jezus full colour ten hemel vaart, verbant iedere ruimte voor een spirituele ervaring.

Jammer dat Minnich blijft hangen in de relipraat van de ooit zo legendarische artiesten. Interessanter lijkt wat er omgaat in de talloze hoofden die zich gedwee laten verschepen naar de volgende patriottische verkondiging van Here Jezus. Misschien hopen ze dit entertainment ook aan te treffen in het hiernamaals en verzoenen ze zich zo met de dood. Voor velen komt dit moment tenslotte rap naderbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden