Megafraudeur terug in Nederland

Clemens K., de boekhouder die 15 miljoen euro verduisterde bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, komt mogelijk half maart naar Nederland. K. (42), die zich waarschijnlijk schuilhoudt in Thailand, heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf.

AMSTERDAM - K. kan, nadat hij zijn verhaal heeft gedaan, weer op het vliegtuig stappen. Het Openbaar Ministerie geeft hem in principe een vrijgeleide. 'Hij wil niets liever dan zijn verhaal vertellen', zegt K.'s advocaat Geertjan van Oosten. 'Hij is er grotendeels toe gedwongen, dit is een klassiek verhaal van met de verkeerde mensen omgaan. K. bracht een trein op gang die hij niet meer kon stoppen. Er waren zeer bijzondere omstandigheden waardoor een lagere straf op zijn plaats is.'


De zaak-K. is een van de spectaculairste fraudezaken in de Nederlandse kunstwereld. Terwijl zijn collega's niets vermoedden, maakte het hoofd financiën van het fonds BKVB tussen half januari en begin maart 2009 15,5 miljoen euro - tweederde van het jaarbudget van het fonds - over naar bankrekeningen. Geld dat was bestemd voor de kunstenaars die door het fonds worden gesubsidieerd.


De zaak kwam aan het licht toen bij een kleine bank in Oostenrijk vier kennelijke handlangers een groot bedrag wilden opnemen. Toen bij het fonds doordrong dat Clemens K. achter de overboekingen zat, was hij al gevlucht. Ook zijn twee zoons, zijn nieuwe vrouw en zijn nieuwe zoontje en een vriendin waren gevlucht. Omdat de twee vrouwen Thais zijn, en omdat veel huisraad naar de geboorteplaats van een van hen was verscheept, wordt vermoed dat K. in Thailand verblijft.


Al snel nadat de fraude werd ontdekt, bleek er sprake van een 'Limburgse connectie'. K. had twee miljoen euro overgemaakt op de rekening van een schuldhulpverlener in Kerkrade. Die had een deel daarvan doorgesluisd naar rekeningen van drie anderen. Een van die drie werd eind februari net over de Belgische grens dood aangetroffen. Zijn hoofd en handen waren afgehakt. Tot nu toe is niet duidelijk geworden wie er achter de moord zit. 'Het verhaal dat hij mij vertelde is on-Nederlands. Er zou een film van kunnen worden gemaakt', zegt advocaat Van Oosten.


K. werd in november 2010 door de rechtbank veroordeeld tot 5 jaar cel. Het OM, dat de zaak 'een bijna perfecte verduistering in dienstbetrekking' noemde, had 4 jaar geëist. Maar volgens de rechtbank kon de straf worden verhoogd, omdat K. zich meerdere malen schuldig had gemaakt aan verduistering.


Woordvoerster Minke Kronemeijer van het Openbaar Ministerie bevestigt dat het OM de intentie heeft een vrijgeleide te verstrekken. 'Het OM vindt een compleet beeld van de zaak belangrijk in het belang van de waarheidsvinding.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden