Lezersbrieven
Megafietsenstalling is gevolg van slecht ruimtelijk beleid
De ingezonden brieven van donderdag 10 augustus.
Brief van de dag: Waarom trots zijn op megafietsenstalling?
Groots en indrukwekkend is de nieuwe Utrechtse CS stalling zeker. Alleen de stalling in Tokio is blijkbaar nog groter, doch niet meer na uitbreiding van deze nieuwe stalling.
Over de noodzaak van zo'n grootse stalling zou je juist bij een Fietsersbond minder vreugde verwachten. Blijkbaar zijn de dagelijkse reisafstanden zo groot geworden dat een treinrit onmisbaar wordt en de fiets enkel gebruikt wordt om bij het station te geraken. Kleinere stations voldoen zo slecht, dat een langere fietsrit ondanks de langere reistijd aantrekkelijk is. De organisatie van het treinverkeer bevordert die stations te mijden.
Grootschaligheid en concentratie, daartegen verzette de Fietsersbond zich bij de oprichting. Korte afstanden die passen bij de fiets als een wandeling te ver is. Geen belangrijke bestemmingen aan de stadsrand of daarbuiten, zoals de Utrechtse Uithof met eerst de Universiteit, daarna het ziekenhuis en nu ook de Hogeschool. Alles geconcentreerd naast de snelwegen, waarbij regelmatige busvervoer tekortschiet en een dure tramlijn onvermijdelijk is.
Voor een goede fietsbereikbaarheid telt behoud van belangrijke, kleinschalige bestemmingen in het centrum. Goed bediende voorstadstations verminderen de druk op het centrale station en voorkomen de noodzaak van megafietsenstallingen. Dat is het beleid dat je van de Fietsersbond zou verwachten. Slecht ruimtelijk beleid noopt tot een megafietsenstalling. Waarom zou je daar trots op zijn?
Roland Haffmans, Amsterdam
Tijdbom
'Skelet voor regeerakkoord klaar', staat in de krant. Heren politici, kijk naar de advertentie op de pagina ernaast, waarin Wakker Dier oproept om stalbranden aan te pakken. Honderdduizenden landbouwdieren verloren de afgelopen jaren hun leven. Met als tragisch dieptepunt de recente brand in de Betuwe. Meer dan twintigduizend varkens werden slachtoffer, alleen hun skeletten tonen nog de gruwelijke werkelijkheid.
De vee-industrie is een brandgevaarlijke tijdbom. Hoeveel dieren moeten nog verbranden? De politiek is nu aan zet, om deze waanzin te stoppen.
Corrie van Schaik, Enkhuizen
Op de blaren zitten
De laatste tijd is het weer een ware hausse op de woningmarkt waardoor de prijzen voor woningen de pan uitrijzen. Voor middeninkomens in de Randstad wordt het steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden, want de huren stijgen bijna evenredig mee met de prijzen voor koopwoningen.
Helaas kan ik geen medelijden opbrengen voor de getroffenen: de overgrote meerderheid van de inwoners van dit land heeft bij de laatste verkiezingen rechts tot zeer rechts gestemd; welnu hiermee heeft zij gekozen voor vrije marktwerking en voor een kleine overheid die zich zo min mogelijk met het volk bemoeit. Tja en dat dan is dit het resultaat!
Gewoon zelf gewild jongens en meisjes, ga maar lekker op de blaren zitten.
Maaike van Gilst, Dieren
Eeuwenoude beschaving
Goed om zo'n positief verhaal over Ethiopië te lezen, maar Olaf Tempelman vergeet het belangrijkste te benoemen: Ethiopië is niet zomaar een uniek land, maar een unieke eeuwenoude beschaving. Met zijn eigen unieke klederdracht, cuisine, schrift, kerk, kalender en klok. De dag begint niet om 7 uur, maar om 1 uur. Veel logischer, toch?
Ook aardig om te weten, en begrijpelijk: wanneer een Ethiopiër de grens oversteekt naar Kenia dan zegt hij: 'Ik ga naar Afrika.'
Jan Warndorff, Utrecht
Eurocratie
De Europese media staan vol over Brexit en Trump. Wat niet aan de orde komt, is het functioneren van de Amerikaanse en Britse democratie. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk is het parlement soeverein (zie bijvoorbeeld de Brexit, het onderzoek naar Trump en de sancties tegen Rusland).
In de EU onderhandelt de eurocratie zonder het Europees Parlement met Turkije, vindt geen strafrechtelijk onderzoek plaats naar de Duitse autoindustrie en zijn EU-sancties door interventies van Merkel van tafel, Duitse industrie en politiek houden Rusland én de bezette Krim op de been (onder meer Siemens, Gazprom en Nordstream), Duitsland introduceert een apart illegaal tolsysteem, er worden geen sancties genomen tegen Frankrijk en Italië ondanks decennia negeren van de wet (onder meer wat betreft de euro, staatssteun) en de ECB heeft vrij spel.
In de EU staan Juncker, Draghi, Merkel, Rutte, Macron, de eurocratie en hun nationale lobbynetwerken boven de wet en functioneren media, rechtsstaat en democratie niet meer.
Maarten Koning, Amsterdam
Tweiduuster
Tvilight is hier thuis al jaren werkzaam, niet onder de naam Tvilight, Twilight, of Zwielicht, maar gewoon op z'n Gronings als Tweiduuster. Een slimme Duitser had het al bedacht voordat een slimme Indiër op het idee kwam.
Nooit meer met een volle boodschappentas tasten naar de schakelaar sinds die is vervangen door een van de Aldi, infrarood gestuurd. Als ik mijn hielen heb gelicht, gaat achter mij het licht uit.
De tijd is instelbaar met een fittingschroevendraaier, geen bediening vanuit India, en niet te hacken.
Als gemeentebestuur zou ik mij eens achter de oren krabben bij die gedachte. De halve planeet in het duister gehuld, terwijl een slimme Groninger in de badkamer zit en de Volkskrant leest.
Jitze Noorman, Haren