Nieuws

Megacomputerstallen in Zeewolde moeten 400 ‘banen van de toekomst’ brengen

Zeewolde krijgt het grootste datacenter van het land. Over vijf tot zeven jaar moeten aan de rand van de gemeente vijf enorme hallen zijn verrezen, volgestouwd met computerservers van een Amerikaanse techgigant. De gemeente belooft dat het complex 410 arbeidsplaatsen zal opleveren, die grotendeels ten goede zullen komen aan de lokale bevolking.

Bard van de Weijer
Zeewolde, waar een nieuw groot datacenter moet komen.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Zeewolde, waar een nieuw groot datacenter moet komen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Wie de eigenaar is van het enorme datacomplex, wilde de gemeente woensdag bij de presentatie van de plannen nog steeds niet zeggen. ‘De initiatiefnemer bepaalt zelf wanneer het zijn naam bekendmaakt', aldus coördinerend wethouder Egge Jan de Jonge van Economische Zaken.

Hoewel de gemeente erkent dat 410 banen voor een oppervlakte van 166 hectare (ongeveer viervijfde van Monaco) beperkt is, is Zeewolde toch blij met de komst van het onbekende techbedrijf. ‘Datacentra als deze helpen bij het creëren van de banen van de toekomst in een groeiende sector’, aldus De Jonge.

Dat laatste klopt: datacentra schieten in Nederland uit de grond, inmiddels staan er verspreid door het land 189, aldus cijfers van de Dutch Data Center Association in 2020. Volgens deze organisatie is Nederland een Europese ‘mainport’ voor zogenoemde cloud computing en is het ruimtebeslag met vergelijkbare mainports als Schiphol en de haven van Rotterdam relatief beperkt. ‘Alle thuiswerkers zijn er bovendien van afhankelijk.’

Complexen van het formaat Zeewolde zijn er overigens niet zo veel: Microsoft heeft er een in Middenmeer, plus nog een in aanbouw, en Google heeft zo'n reuzencenter in de Eemshaven.

De komst van deze computermegastallen leidt niet alleen tot werkgelegenheid, maar ook tot gemor onder de lokale bevolking, die naast de komst van datacenters ook windmolens in de omgeving ziet oprijzen, wier groene stroom rechtstreeks in de computerparken zou verdwijnen. In Nederland gaat ruim 2 procent van alle elektriciteit naar datacenters, die inderdaad grotendeels op groene stroom draaien.

Ook het complex in Zeewolde wordt met een geschat vermogen van 200 megawatt een grootverbruiker; genoeg om 200 duizend huishoudens gelijktijdig van stroom te kunnen voorzien.

In de regio bestaat al krapte op het stroomnet, maar netbeheerder Tennet ziet de nieuwkomer niet als een probleem, omdat er vanwege de verwachte ontwikkelingstijd van vijf tot zeven jaar voldoende tijd is voor aansluiting op het hoogspanningsnet en de bouw van een schakelstation, aldus een woordvoerder.

In Zeewolde lijkt vooralsnog weinig weerstand tegen de komst van het megacomplex. ‘We zijn de milieueffectrapportage aan het bestuderen’, zegt fractievoorzitter Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde, die zich eerder bezorgd toonde over een mogelijke wildgroei aan windmolens en zonneparken rond het complex. De verzekering van de provincie dat dit niet zal gebeuren, heeft volgens Sonneveld een deel van de zorgen weggenomen.

De gemeente Zeewolde heeft grote plannen om van het computercomplex ‘een van de meest efficiënte ter wereld’ te maken. Een stuurgroep met onder meer het naburige Harderwijk onderzoekt de mogelijkheden om restwarmte - koelwater van ongeveer dertig graden Celsius - te gebruiken voor de verwarming van bijvoorbeeld woningen.

Concreet is er voor zo'n intergemeentelijk warmtenet nog niets geregeld, maar dat is volgens wethouder Ruimtelijke Ordening Wim van der Es nog niet nodig: ‘Het restwarmteproject hoeft niet morgen klaar te zijn.’

Correctie: de fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde heet Ben Sonneveld en niet Solleveld, zoals hier eerder stond.

. Beeld Volkskrant Infographics
.Beeld Volkskrant Infographics
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden