Megabieb in Birmingham vergeet geld voor boeken

Het is de duurste bibliotheek van Groot-Brittannië en de grootste van Europa. Liefst een kwart miljard euro kostte The Library of Birmingham, ontworpen door de Nederlandse Francine Houben. Een markant bouwwerk. Nu speelt er een klein probleem: er is geen geld meer over voor nieuwe boeken.

De bieb in Birmingham. Beeld Thinkstock
De bieb in Birmingham.Beeld Thinkstock

'Boeken nodig!' Billboards met deze oproep hangen nu in 's lands tweede stad, begeleid door een vriendelijk doch dringend verzoek om onlangs verschenen boeken te doneren. Volgens de door sociaal-democraten bestuurde gemeente is er dankzij de bezuinigingen van rijkswege geen geld meer om de laatste werken van E.L. James, Ian McEwan of Kazuo Ishiguro aan te schaffen. Voor abonnementen op dag- en weekbladen zou evenmin geld zijn.

Het heeft voor verontwaardigde reacties gezorgd. 'Meer dan verschrikkelijk', reageerde Jonathan Coe, de schrijver die afkomstig is uit Birmingham, waar ook zijn bekende roman The Rotters' Club zich afspeelt. De voorzitter van een actiegroep die strijdt voor het behoud van bibliotheken, Elizabeth Ash, noemde het verbazingwekkend. 'Ze hebben zoveel geld uitgegeven aan het gebouw dat er geen cent meer is voor de noodzakelijke dingen.'

De twee jaar geleden geopende bibliotheek is het vlaggeschip van de stadsvernieuwing. Het gebouw, compleet met daktuinen, werd lyrisch ontvangen, zowel door architectuurcritici als door schrijvers.

Liefdadigheid

Begin dit jaar besloot de gemeente, geleid door een bestuursvoorzitter die een kwart miljoen euro per jaar verdient, dat het aantal openingsuren zal worden gereduceerd van 73 tot 40 per week. Op zondag zouden de deuren voortaan gesloten blijven. Dat scheelt 1,8 miljoen euro op jaarbasis. Deze bezuiniging kostte 188 banen.

Britse boekerijen hebben het sowieso moeilijk. Naar schatting 500 van de 3.100 bibliotheken zijn de afgelopen jaren gesloten of staan op de nominatie. In een eind vorig jaar verschenen rapport staat dat de overlevingskans groter wordt als ze sofa's neerzetten, wifi aanbieden en koffie schenken. Soms gaat de plaatselijke gemeenschap tot actie over, zoals in het Londense stadsdeel Brent waar buurtbewoners een bieb hebben heropend en hun eigen boeken gingen doneren.

Europa's grootste bibliotheek hoopt nu op een soortgelijke liefdadigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden