MegaBanenMarkt toch nog redelijk succesvol

De MegaBanenMarkt begint zijn vruchten af te werpen. Van de veertigduizend Amsterdamse bijstandsgerechtigden zijn inmiddels ruim zesduizend mensen 'uitbehandeld'. Van hen hebben er 390 direct een baan gevonden, van ruim 540 mensen is de uitkering stopgezet en 1500 mensen worden bemiddeld naar werk of scholing....

Van onze verslaggeefster

Inmiddels is ruim de helft van het aantal Amsterdammers in de bijstand opgeroepen. Bijna 80 procent kwam ook daadwerkelijk in de bedrijfsloods in Amsterdam Sloterdijk opdagen. 'Na een moeizame start zijn we nu keihard aan het oogsten', stelt een woordvoerder van de Amsterdamse sociale dienst. De dienst verwacht dat ongeveer de helft van de mensen die de banenmarkt aandoet met een extra steuntje in de rug binnen twee jaar werk heeft.

Bij de 20 procent (cica 4600 mensen) die niet aan de oproep gehoor heeft gegeven, heeft de sociale dienst van ruim 430 mensen de uitkering definitief stopgezet. Ruim 2350 mensen ontvangen geen uitkering totdat duidelijk is waarom zij niet reageren.

'Het sterke punt van de banenmarkt is dat het kastje en de muur hier naast elkaar staan', vindt de woordvoerder. 'Van deze samenwerking kunnen andere gemeenten nog veel leren.'

Volgens de sociale dienst blijft het opkomstpercentage van 80 procent de resterende vier maanden constant. Opvallend is dat het aantal spontane meldingen van werkzoekenden bij Amsterdamse werkgevers sinds het begin van de banenmarkt toeneemt.

De opschoonactie van de sociale dienst, die in november begon, kwam moeizaam op gang. Eind januari kwam 56 procent van de opgeroepen uitkeringsgerechtigden opdagen. De MegaBanenMarkt werd in het leven geroepen nadat minister Vermeend van Sociale Zaken vorig jaar de Amsterdamse sociale dienst op de vingers had getikt. Volgens de bewindsman hielp de dienst te weinig mensen aan werk en pakten de ambtenaren fraude onvoldoende aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden