Meevaller voor Weweler na slepende schadeprocedure

Weweler kan binnenkort een flinke meevaller tegemoet zien. De Apeldoornse verenfabrikant verwacht een schadevergoeding te ontvangen van 3,8 miljoen gulden van een Brits bedrijf dat eind 1991 een afname-overeenkomst eenzijdig opzegde....

Van onze verslaggever

Weweler had in de slepende procedure al eerder gewonnen, maar een schadevergoeding was nog niet bepaald. Het Britse Rubery Owen-Rockwell moet van het NAI Weweler nu 2,5 miljoen gulden betalen, exlusief rente. Die bedraagt volgens Weweler-directeur nu ruim een miljoen gulden. 'En de teller tikt door. Elke dag komt er 413 gulden rente bij', stelde Weweler-directeur H. Truijens gisteren vergenoegd vast bij de presentatie van de jaarcijfers.

Hij verwacht uiteindelijk 3,8 miljoen gulden te ontvangen, waar 38 procent belasting van af gaat. De Britten hebben nog een theoretische mogelijkheid verder te procederen, maar dat zou volgens Truijens 'volstrekt belachelijk' zijn. 'De uitspraak is gedaan door VVD-senator Korthals Altes, een deken van de orde van advocaten en een beroemde Britse jurist.' Volgens de Weweler-baas is de bate 'een welkome aanvulling' voor de investeringsplannen.

Weweler, dat allerlei veren fabriceert voor trucks, bussen en bestelwagens, beleefde ook al een uitstekend 1998. Vooral met dank aan de grote Duitse trailer-bouwer Schmitz, die vorig jaar het gros van de groei voor zijn rekening nam. Schmitz dijde zelf vorig jaar met 30 procent uit en stuwde de winst van Weweler op met 31 procent, tot 7,1 miljoen gulden. Wewelers omzet steeg met 22 procent tot 116,4 miljoen gulden.

Duitsland was in 1998 binnen het Apeldoornse concern een 'enorme uitschieter'. Dit jaar zal 'weinig spectaculairs' opleveren. Weweler rekent voor dit jaar op een bescheiden groei van de winst en de omzet, vooral door de slechte Duitse economie. De omzet bij de belangrijkst klant Schmitz zal ook niet groeien, verwacht Weweler.

Die opdracht van Schmitz is al goed voor eenderde van de totale omzet van het 270 werknemers tellende Apeldoornse bedrijf. Truijens erkende gisteren dat een dergelijke afhankelijkheid heel gevaarlijk kan zijn. Om aan de verrassend hoge vraag uit Duitsland te voldoen, moest Weweler de productie vorig jaar fors opvoeren. 'Valt Schmitz weg als klant, dan blijven we achter met een hoop vaste kosten.'

Om minder afhankelijk te zijn van de oosterburen, is Weweler naarstig op zoek naar andere klanten. Zo heeft het onlangs in Frankrijk opleggerproducent Lamberet weten te strikken. Daarmee verdubbelt de aanwezigheid van Weweler in Frankrijk tot ongeveer 15 miljoen gulden.

De groei moet vooralsnog van de export komen. Op overnamegebied wil het niet vlotten. Weweler zoekt al anderhalf jaar Europa af, maar tot nu toe zonder succes. De vele kandidaten zijn of te klein of te groot voor de Apeldoorners. Weweler mikt op het middensegment, bedrijven met een omzet van 30 tot 50 miljoen gulden. Maar dat zijn vaak familiebedrijven die 'een exorbitante prijs' vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden