'Meevaller' voor milieu op gebied broeikasgas

Ondanks een economische groei van 3,7 procent is de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2 ) in Nederland vorig jaar nauwelijks toegenomen....

Vorig jaar was de toegenomen uitstoot van CO2 een van de grootste problemen in het Nederlandse milieubeleid. De toename (jaarlijks steeds rond de 2 procent) leek niet los te maken van de economische groei. Bij de emissie van de meeste andere schadelijke stoffen slaagde het kabinet er wel in een ontkoppeling tussen economie en milieu te realiseren.

Volgens de voorlopige cijfers van het RIVM is dit nu ook op het gebied van CO2 gebeurd. Maar een woordvoerster van het instituut waarschuwt voor het trekken van voorbarige conclusies. 'Het is al eerder gebeurd dat de stijging lager uitviel. Het jaar erna bleek juist een grotere toename. Dat kan wisselen.'

Ook minister Pronk van Milieubeheer reageert voorzichtig op de gunstige cijfers. Zolang onduidelijk is of die worden veroorzaakt door andere meetmethoden of door tegenvallende export, of het effect zijn van beleidsmaatregelen, is er volgens hem geen reden voor optimisme. Kamerleden reageren eveneens sceptisch. 'Als dit klopt, zouden de maatregelen in Nederland al veel succes hebben. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen', zegt M. Augusteijn (D66).

Mogelijk heeft de zware industrie vorig jaar tijdelijk minder geproduceerd als gevolg van de Aziëcrisis, oppert het RIVM. Uit de Milieubalans van vorig jaar bleek dat de CO2 -uitstoot in Nederland voor 45 procent wordt veroorzaakt door productie ten behoeve van de export. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam de totale export vorig jaar echter toe met ruim 7 procent. Waarschijnlijk moet de verklaring elders worden gezocht.

De cijfers van het RIVM zijn al gecorrigeerd voor het effect van warme en koude winters. De CO2 -uitstoot, die wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zou anders veel grotere schommelingen vertonen. Volgens de kale cijfers nam de uitstoot vorig jaar met 0,7 procent toe, terwijl ze in 1997 dankzij een relatief warme winter met 2,6 procent verminderde.

De Nederlandse cijfers sluiten aan bij een wereldwijde trend. Afgaande op cijfers van oliemaatschappij BP/Amoco berekende de Amerikaanse milieuorganisatie dat de CO2 -uitstoot wereldwijd met 0,5 procent was afgenomen, terwijl de economie met 2,5 procent groeide.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden