Meevaller van half miljard door hogere BTW-inkomsten

Het kabinet kan een nieuwe belastingmeevaller tegemoet zien van circa een half miljard gulden. Uit berekeningen van het ministerie van Financiën is dinsdag gebleken dat de BTW-inkomsten vorig jaar flink hoger uitkwamen dan geraamd....

TOINE BERBERS

Van onze verslaggever

Toine Berbers

DEN HAAG

Hoewel de eindcijfers pas over enkele weken worden verwacht, kan minister Zalm van Financiën ervan uitgaan dat de meevallers van vorig jaar in totaal op ongeveer 3,5 miljard gulden uitkomen. Dit bedrag zal evenwel niet worden gebruikt om de tegenvallers van vorig jaar op te vangen, want in het regeerakkoord is afgesproken dat extra inkomsten worden gebruikt voor de verlaging van het financieringstekort. Dit nadert nu de 1 procent.

De drie coalitiepartijen hebben afgesproken onverwachte uitgaven uit bestaande begrotingen te halen. De vergoeding aan boeren met waterschade en de stijging van het aantal asielzoekers kost twee maal een miljard extra. Daarnaast lopen door de daling van de olieprijzen de aardgasbaten terug, en valt de economische groei tegen.

Hoewel ook hier de berekeningen nog niet rond zijn, houden de regeringspartijen rekening met ongeveer vier miljard aan tegenvallers. Het wachten is op cijfers van het Centraal Planbureau over de groei van de komende jaren. Het kabinet ging uit van 3 procent dit jaar en 2,25 procent in de volgende jaren. Maar het ziet ernaar uit dat de groei in 1999 blijft steken bij 2,25 procent. Als de groei ook in 2000 en 2001 tegenvalt, zal er harder moeten worden ingegrepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden