Meevaller in de zorg van 2 miljard euro

De uitgaven in de zorg stijgen veel minder hard dan gedacht. Vorig jaar heeft de zorg 2 miljard euro minder gekost dan begroot. Daardoor heeft het kabinet nu een meevaller van die omvang.

Minister Schippers van Volksgezondheid.Beeld Phil nijhuis

Dit melden bronnen in Den Haag. Vandaag publiceert de Algemene Rekenkamer de jaarverslagen van de ministeries. Uit het jaarverslag van het ministerie van Volkgezondheid, dat niet wilde reageren op het nieuws, blijkt de meevaller van twee miljard euro.

Tot 2013 was het traditie dat de begroting van Volksgezondheid jaar in jaar uit tegenvallers opleverde doordat er meer was uitgegeven dan begroot. In het jaarverslag dat vorig jaar werd gepubliceerd, stond voor het eerst sinds mensenheugenis een meevaller, van liefst een miljard euro.

Sindsdien was het de vraag of dat een eenmalig genoegen was of dat de trendbreuk zich zou voortzetten. Dat laatste blijkt nu het geval.

Ziekenhuiszorg

De meevallers lijken vooral in de ziekenhuiszorg te zitten, en niet bij de langdurige zorg. Sinds begin dit jaar is die langdurige zorg anders georganiseerd en spelen de gemeenten een hoofdrol in de uitvoering.

Net zoals de meevaller die vorig jaar werd gemeld, lijkt die nu vooral te danken aan goedkopere medicijnen, het zogenoemde preferentiebeleid. Daarbij worden bij voorkeur goedkope merkloze medicijnen voorgeschreven in plaats van de dure merkmedicijnen.

Ook de akkoorden die minister Edith Schippers (VVD) sinds haar aantreden in 2010 met de zorgpartijen sloot over kostenbeheersing, lijken hun vruchten af te werpen. Zij maakte onder meer afspraken met de geestelijke gezondheidszorg over de beperking van het aantal bedden in inrichtingen.

Verhoging kwaliteit

Met de akkoorden moet niet alleen de uitgavenstijging worden beperkt maar ook de kwaliteit worden verhoogd. Zo is afgesproken dat niet alle ziekenhuizen alle behandelingen blijven doen, maar zich in bepaalde zorg specialiseren. Het idee is dat een chirurg die vaak een ingreep verricht daar handiger en beter in wordt dan een collega die de ingreep sporadisch verricht.

De afspraak was dat de kostenstijging zou worden beperkt tot 1,5 procent per jaar exclusief inflatie. Bij het aantreden van het kabinet Rutte II is dat verlaagd naar 1 procent.

Op basis van de akkoorden werd eerst nog verwacht dat de uitgaven aan zorg in 2017 zouden zijn gestegen tot 87 miljard euro. In de begroting voor dit jaar is dat al verlaagd naar 75 miljard euro. Sinds het aantreden van Schippers zijn de ramingen van de stijgende zorguitgaven in totaal dus al met zo'n 12 miljard euro verlaagd.

Verplichte zorgverzekering

Voor 2013 werd nog 66 miljard aan uitgaven begroot en voor 2015 68 miljard. Voor dit jaar is 71 miljard euro begroot.

De vertraging van de stijgende zorguitgaven werkt ook door in de premie voor de verplichte zorgverzekering. Zonder de beperking van de zorguitgaven zou die in 2017 zo'n 200 euro hoger zijn. Dit jaar kost de zorgverzekering iedere volwassene gemiddeld 1.162 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden