Meevallende groei leidt in 1999 tot overschot op Zweedse begroting

Zweden is op weg naar een begrotingsoverschot. Dit blijkt uit de begroting voor volgend jaar, die minister van Financiën Erik Asbrink vrijdag aan het parlement in Stockholm heeft gepresenteerd....

DPA; REUTER

DPA, Reuter

STOCKHOLM

Een uiterst optimistische Asbrink verklaarde 'dat het er allemaal beter uitziet dan in het voorjaar'. Nieuwe bezuinigingen bevat de begroting niet, evenmin als belastingverhogingen. De economie is sneller gegroeid dan was verwacht, aldus Asbrink.

De inflatie ligt in Zweden op het zeer lage peil van 0,3 procent. Wat betreft inflatie en begrotingstekort kwalificeert het land zich ruim voor deelname aan de EMU, de Economische en Monetaire Unie.

Wat betreft de staatsschuld heeft Zweden nog een lange weg te gaan. Die zit op 78 procent van het bbp en zal volgend jaar nauwelijks veranderen. De EMU-grens ligt op 60 procent, of een land moet voldoende vordering boeken bij het verkleinen van zijn staatsschuld.

Een andere EMU-voorwaarde is dat de munteenheid van een land minimaal twee jaar moet hebben meegedraaid in het EMS, het Europese Monetaire Stelsel. De Zweedse kroon zit niet in het EMS en met de inwerkingtreding van de EMU in 1999 heeft het land nog maar even de tijd om te beslissen.

Of de kroon wordt opgenomen in het EMS, is nog maar de vraag. In de begrotingsstukken staat dat 'naar de mening van de regering de deelneming aan het EMS niet op de agenda staat'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden