Meesterlijke finale van gelegenheidsduo

In de slotronde van de Meesterklasse troffen de nummers en twee van het klassement elkaar. De titelstrijd spitste zich toe op vier spellen tussen de duo's Kroesvan Cleeff en Jansma-Verhees....

Bridge is grillig en soms onvoorspelbaar, vooral in parenwedstrijden. De Amsterdamse gelegenheidscombinatie Flip Boer en Edwin de Ruiter onderstreepte dat. De Ruiter verdiende in 2002 MKrechten, was vorig seizoen verhinderd en een maand geleden partnerloos. Hij dreigde zijn MKplaats te verliezen. Bij de hoofdstedelijke verenigingen Hok, US, Ruit en Twee Klaveren liep hij regelmatig Boer tegen het lijf, maar samenspelen was er niet bij.

Met een eenvoudig biedsysteem en een handvol simpele afspraken nam het Amsterdamse tweetal de handschoen op tegen de sterkste paren van Nederland. In de viertallencompetitie komt het tweetal niet uit op het hoogste niveau en bij dit NK-paren startte het evenmin als kanshebber. Twee weekeinden functioneerden Boer en De Ruiter evenwel prima en ze handhaafden zich moeiteloos bij de top. De achterstand op de twee paren aan de leiding was echter dermate groot dat met nog vier spellen te spelen er niet meer dan een derde plaats in zat.

Een zinderende apotheose: terwijl Jansma-Verhees de zege op zak meende te hebben, kwam uit de rekenkamer het bericht dat Boer en de Ruiter op formidabele wijze huishielden. De ene na de andere zaaltop (score van honderd procent) bereikte de wedstrijdleider. De outsiders lieten de gigantische score van vijfennegentig procent noteren en bleven daarmee de gevestigde orde met neuslengte (1,3 matchpoint, na vier dagen spelen) voor.

Zo kreeg de strijd om de eerste nationale titel van het seizoen 2004-2005 een spectaculair slot. Bij de jacht op top en nul boog de wetenschap voor de avontuurlijke geest.

In diagram 1 het allerlaatste spel uit de Meesterklasse-2004.

Zie diagram 1 west noord oost zuid ----dbl pas pas pas --West kwam tegen uit met KB. Oost zette KV en de leider, Verhees, liet oost aan slag. Er volgde de singleton troef, zuid sneed met JV, en west liet de leider daarmee de slag winnen. De leider kon nu na KA de laatste schoppen uit zuid troeven. Na IA met een ingetroefde ruiten naar zuid overgestoken; JA en JB voor JH in west die de singleton klaveren naspeelde, voor HA, gevolgd door een introever; maar de leider had negen slagen.

Met deze score van +140 kwam de titel voor Jansma-Verhees binnen handbereik. De pointe van het spel zat in de uitkomst; komt west met H2 uit dan kunnen oostwest de leider tot acht slagen te beperken. Dat bleek op de tafel waar Boer-de Ruiter als oost-west een optimistische den. west noord oost

tegenspeelzuid ----dbl 1SA dbl pas pas pas Het tegenspel was meedogenloos. De singleton H2 uit voor HA in oost die H9 naspeelde, getroefd in west. Gehoorzaam aan het Lavinthal signaal van oost (voor de hoogst overgebleven kleur) speelde west KB na en zette oost KV. De leider kan deze slag duiken om de schoppen introever in noord veilig te stellen. Maar zuid wilde de maakkans niet opgeven (doubleton in oost). Daarom won de leider direct KA, stak over naar IA voor de snit op JH. West won JV met JH, stak over naar KV in oost die west een tweede klaveren introever gaf. West vervolgde met de laatste troef waarna de leider nog een schoppenslag verloor. Dat betekende slechts zeven slagen; drie down, +500 en de top voor de toekomstige kampioenen.

Jan Jansma opereerde in diagram 2 creatief en moedig maar zuid liet zich niet kisten.

west --dbl Zie diagram 2 noord 1SA oost pas pas pas zuid pas

dbl pas pas dbl pas pas pas --Na de 1SA-opening was een transfer naar 4J. West, Jansma, greep de kans aan dit voor de uitkomst te doubleren. Na was west nog altijd niet uitgeboden en gaf oost met het beeld van een hand met tien zwarte kaarten. Noord doubleerde om zuid er van te weerhouden nog te bieden. Op vijf tafels was het bieden vrijwel identiek en paste zuid. Geen succes, de leider maakte in op eenvoudige wijze, middels de snit op KH, tien slagen. Zo niet deze zuid, die de beslissing van noord negeerde en wel naar doordrukte. Louk Verhees als oost kon slechts hopen dat down ging (en de te verwachten HH in west). Een schoppenslag -geef zuid in plaats van de singleton schoppen een achtste harten) was lang niet zeker en oost nam het zekere voor het onzekere met dat gedoubleerd down ging.

In diagram 3 gaf Flip Boer een voorbeeld van de tactiek in een parenwedstrijd.

west pas pas Zie diagram 3 noord pas pas pas pas oost pas dbl -zuid pas pas -Het leek er aanvankelijk niet op dat noord-zuid iets in de melk hadden te brokkelen. Toch verzon zuid in de uitpas positie een fantasievol 2J-bod. Dat was geen slecht plan. Oost-west maken in na de uitkomst van JB acht slagen (+90) en na een andere uitkomst negen slagen (+110). Met of twee niet kwetsbaar down kun je deze resultaten verslaan.

Oost kon natuurlijk bieden, of 3H, maar liet de keuze vallen op een exotisch doublet. Verwachtte oost dat west alsnog actie ging ondernemen? West keek in elk geval tegen een hand aan die er voor het tegenspelen van gunstig uit zag: de singleton KB in de kleur van partner als goede uitkomst, JH-derde achter de hartenkleur en de twee azen in de lage kleuren. Met deze voortreffelijke verdedigende waardes paste west tevreden.

De uitkomst, KB, was voor KA van zuid die JA en harten speelde, west dook, voor JB in de dummy. De volgende harten was voor JH in west die in een vroegtijdig stadium was ingegooid. West ging met HA en klaveren van slag. De leider speelde I10 waarna west niet kon verhinderen dat uiteindelijk op hoge ruiten en klaveren in noord de drie verliezende schoppen uit zuid werden opgeruimd.

De enige kans voor oost-west (in de tweede slag JH nemen, gevolgd door IA en een introever) was al lang verdwenen.

Het 2J-contract werd zo gedoubleerd met een overslag gemaakt voor +570, een huizenhoge score waaraan geen ander noord-zuid paar kon tippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden