Meester in beperking

BART KOETSENRUIJTER

Om grote verhalen te vertellen, volstaan soms kleine gebaren. Christian Petzold (1960), door menig landgenoot de grootste levende Duitse filmmaker genoemd, laat het keer op keer zien in zijn werk. Hij maakte een handvol tv-films en zes speelfilms, vaak tegen de achtergrond van de jonge Duitse geschiedenis. Drie ervan worden vanavond achter elkaar uitgezonden: Die innere Sicherheit (2000), over een voormalig terroristenstel dat met hun dochter een leven op de vlucht leidt; Jerichow (2009), over een driehoeksverhouding met fatale afloop; en Petzolds recentste film Barbara (2012).

In Barbara toont Petzold eens te meer hoezeer hij een meester in de beperking is. De film oogt oppervlakkig: arts uit Berlijn is in het Oost-Duitsland van 1980 overgeplaatst naar een klein ziekenhuis aan de Oostzee. Daar wordt ze opgewacht door de geneesheer-directeur van het ziekenhuis en de stasi die haar in de gaten moet houden. Haar misdaad: ze heeft een uitreisvisum aangevraagd. In haar nieuwe omgeving toont ze zich een betrokken arts maar een gereserveerd medemens.

Terloops en terzijde wordt langzaam duidelijk waarom het zo stil is op straat, waarom Barbara (mooie rol van Nina Hoss, die in bijna al zijn speelfilms speelt) de angst niet uit haar ogen krijgt en waarom de toenadering tussen mensen altijd in een vroeg stadium stagneert. Dat de horror van het Oost-Duitse systeem in het alledaagse schuilt, laat Petzold zien in klein gehouden scènes en oogstrelend mooi gekadreerde opnamen. Klappen vallen er niet, achtervolgingen zijn er niet, heldendom is afwezig. Barbara is gevaarlijk gewoon.

Barbara (Christian Petzold, 2012) Arte, 20.15-21.55 uur.

Independence Day

(Roland Emmerich, 1996) Lomp maar lekker sf-spektakel, waarmee de Duitser Roland Emmerich definitief naam maakte in Hollywood. Voor het eerst in zijn inmiddels van chaos en rampspoed vergeven oeuvre maakt Emmerich (White House Down) de Amerikaanse samenleving met de grond gelijk, in dit geval door middel van wanstaltige, vanzelfsprekend slijmerige buitenaardse wezens. Will Smith is de piloot die de mensheid er al strijdend weer bovenop helpt, Bill Pullman de knappe president die voor de patriottische slotspeech mag zorgen. De twee vervolgen waaraan naar verluidt gewerkt wordt, zijn keer op keer uitgesteld. De eerste staat nu gepland als gehoopte blockbuster voor zomer 2016.

RTL 7, 20.30-23.35 uur.

Erin Brockovich

(Steven Soderbergh, 2000) Erin Brockovich is de enige van de vijftig films waarin ze speelde die Julia Roberts een Oscar opleverde. Daarnaast werd ze nog drie keer genomineerd, voor haar hoofdrol in Pretty Woman (1990) en voor haar bijrollen in Steel Magnolias (1990) en August, Osage County (2013), die nu nog in de bioscoop is te zien.

Erin Brockovich is een degelijk drama, gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de voormalige Miss Pacific Coast Erin L. E. Pattee, die na haar uitverkiezing haar leven een andere kant op stuurde en secretaresse werd op een advocatenkantoor. Daar stuitte ze op een dossier waarvoor ze uiteindelijk de naamgever van het kantoor warm kreeg. In Julia Roberts' vertolking is Erin Brockovich een alleenstaande moeder van drie kinderen die het om die reden razend druk heeft maar desondanks het onderste uit de kan haalt voor de slachtoffers van het milieuschandaal waarop ze stuit.

Regisseur Christian Petzold in een interview op de dvd van Barbara over de essentie van zijn film - en van de DDR - en over de reden waarom zijn hoofdpersoon zich zo gereserveerd opstelt.

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden