Meesten willen voor 65ste rentenieren

Vrouwen werken minder uren dan mannen, omdat zij vooral in deeltijd werken. Vrouwen zijn strikter dan mannen, omdat zij minder overwerken....

Gijs Herderscheê

Het is een reeks weetjes die onderbouwd worden door onderzoek van TNO, het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNS NIPO. Zij voerden eind 2005 de tweede meting uit van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Deze NEA vindt plaats in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De resultaten zijn verwerkt in een heus rapport.

Jongeren, zo signaleert het rapport, hebben meer te maken met fysiek zwaar werk en minder met emotionele belasting dan de andere leeftijdsgroepen.

Bij de bedrijfsgroepen valt onder meer te zien dat in de industrie en de bouw de langste uren worden gemaakt en dat de werkweek het kortst is in de zorg en de horeca. Emotioneel zwaar werk komt het meest voor in ‘mensenberoepen’ als de zorg en het onderwijs, en het minst in de industrie.

De bouw blijkt nog steeds een van de gevaarlijkste sectoren. Een mannensector, vandaar waarschijnlijk dat vrouwen op de werkvloer minder vaak een ongeluk krijgen dan mannen. De gezondheidszorg scoort het hoogst wat betreft agressie door klanten.

Ten slotte vinden de rapporteurs het opvallend dat bij de beoordeling van de eigen gezondheidstoestand en bij burn-out of herstelbehoefte, geen enkele groep significant verschilt van de andere groepen.

Interessant zijn nog de uitkomsten van de vragenlijst over doorwerken na de 65ste verjaardag. Simpel gezegd zijn mannen daartoe meer geneigd dan vrouwen.

Op de stelling ‘ik wil tot mijn 65ste werkzaam blijven’ antwoordt 22 procent van de mannen bevestigend en 20 procent van de vrouwen. Belangrijkste conclusie is overigens dat de meerderheid vóór zijn 65ste wil rentenieren.

Opvallender nog zijn de verschillen bij de antwoorden op de vraag of men zich in staat acht tot zijn 65ste te blijven werken. Bijna de helft van de mannen, 42 procent, antwoordt bevestigend. Slechts 37 procent van de vrouwen acht zich daartoe in staat.

Dat is toch curieus, gezien de hogere levensverwachting van vrouwen. Meer mannen (38 procent) dan vrouwen (33 procent) denken dat zij door lichter werk te doen langer blijven werken.

Ondanks alles zijn vrouwen meer tevreden: 71 procent is tevreden met de arbeidsomstandigheden, tegen 68 procent van de mannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden