NieuwsZwembaden

Meeste zwembaden nog niet klaar om weer te openen

Binnenzwembaden mogen vanaf maandag hun deuren weer openen, maar de meeste zwembaden zijn daar nog niet klaar voor. Ze hebben meer tijd nodig om in overleg met gemeenten uit te zoeken hoe ze het protocol van de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) kunnen navolgen.

Lize Geurts
Een zwembad in Leiden. Beeld Jerry Lampen
Een zwembad in Leiden.Beeld Jerry Lampen

Dat staat op de websites van onder andere de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam. Rotterdam schrijft dat ‘de gemeente en zwembadexploitanten het protocol afwachten en aan de slag gaan met de uitwerking van de richtlijnen per bad’. Dat kost tijd.

‘Het wordt echt maatwerk per zwembad,’ zegt Yolanda Slump, medewerker van Sportcentrum de Wilgenring in Rotterdam. ‘Niet alle zwembaden hebben dezelfde plattegrond. Bij de een is anderhalve meter afstand houden makkelijker dan bij de ander.’

Daarnaast is er het probleem van de temperatuur van het water. ‘Om energie te besparen is het water de afgelopen maanden afgekoeld,’ zegt Slump. ‘Afgelopen donderdag zijn we meteen begonnen met opwarmen, maar de standaardtemperatuur van 28 graden is nog niet bereikt.’

Niet douchen

De Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) publiceerde vrijdag het Protocol Verantwoord Zwemmen. Daarin staan de richtlijnen voor zwembaden in detail omschreven. Zo moeten bezoekers hun zwemkleding thuis al aantrekken. Ze moeten thuis douchen, zowel voor als na het zwemmen en zo min mogelijk gebruik maken van het toilet. Het zwembad moet zorgen dat ‘iedereen anderhalve meter afstand tot elkaar kan houden’ door het aanleggen van ‘eenrichting looproutes’. Een reserveringssysteem moet voorkomen dat er te veel mensen binnenkomen.

Wanneer de binnenbaden precies weer open gaan is moeilijk te zeggen. In het Dagblad van het Noorden noemt een zwembadeigenaar 18 mei als vroegste openingsdatum voor de Groningse baden. Het Tikibad van attractiepark Duinrell in Wassenaar gaat zaterdag 16 mei weer open. Yolanda Slump verwacht dat het ‘zeker nog een week duurt’ voordat De Wilgenring weer open kan. ‘Na de persconferentie zijn we in de vierde versnelling geschoten. Maar het gaat op 11 mei nog niet lukken.’

De zwembaden zijn sinds 15 maart gesloten. Buitenzwembaden mochten vanaf 29 april alweer open, maar deze zijn ook nog niet allemaal geopend.

Lees ook: Fitnessbranche dreigt met kort geding als vervroegde openstelling uitblijft
De sportscholen en fitnessclubs voeren de druk op om toch al voor 1 september de deuren te kunnen openen. Branchevereniging NL Actief voert dinsdag spoedoverleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport). Als dat niet tot meer perspectief leidt, dreigt NL Actief een kort geding aan te spannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden