Meeste verdachten in zedenzaak Eindhoven hadden nauw contact

Tegen een 61-jarige Weertenaar is donderdag 24 maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) geeist voor ontucht met minderjarige jongens, bezit van kinderporno en mensenhandel....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Eerder deze week werden al celstraffen geëist tegen twee mannen uit Weert en Ittervoort. Tegen een 22-jarige verdachte uit Beek, die seks had met een 13-jarige jongen en daarvan opnames maakte die hij aan anderen stuurde, eiste het OM woensdag eveneens de maximale werkstraf van 240 uur.

Uit de zes rechtszaken in het kader van het Hades-onderzoek naar ontucht in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven komen vooral de nauwe banden tussen de verdachten naar voren. Zij bezochten vaak dezelfde jongenshoeren in het plantsoen. Ook wisselden ze foto's en video's uit.

Drie van hen gingen ook op seksreis naar Praag. Daar bezochten ze niet alleen jongensbordelen. Ook namen ze enkele meerderjarige jongensprostitués mee naar Nederland. Volgens het OM hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan mensenhandel. De verdachten zeggen echter dat de jongemannen zelf naar Nederland wilden voor een vakantie. Dat ze hier seks hadden met andere mannen, is niet hun verantwoordelijkheid, zei advocaat Kuijpers.

De meeste verdachten zijn aangehouden na aangifte door een jongenshoer, die 18 jaar is. Hij zegt met de mannen seks te hebben gehad vanaf zijn 16de. De Eindhovenaar is echter ook zelf verdachte, aangezien hij als pooier is opgetreden. Hij koppelde jonge jongens, vooral Marokkanen, aan begerige klanten.

Eigenlijk had voormalig PSV-directeur Fons Spooren deze week ook terecht moeten staan. Zijn rechtszaak is echter uitgesteld, omdat zowel het OM als de verdediging nog meer getuigen wil horen. Spooren wordt ontucht met minderjarigen en zware mishandeling (vanwege zijn HIV-besmetting) ten laste gelegd.

Er zitten nog drie andere verdachten in de wachtkamer. Eén man is al veroordeeld . Daarmee heeft het Hades-onderzoek tot dusver twaalf verdachten opgeleverd. Volgens het OM had het aantal verdachten veel groter kunnen zijn, als meer jongenshoeren aangifte hadden gedaan dan enkel de 18-jarige Eindhovenaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden