Meeste Schotten voor 'aye'

Elf dagen voor het referendum staan de voorstanders van Schotse onafhankelijkheid voor het eerst op voorsprong bij een serieuze opiniepeiling.

Beeld epa

Een onderzoek van YouGov in opdracht van The Sunday Times wees uit dat 51 procent van de Schotten voor afsplitsing is. De peiling heeft een schok veroorzaakt in Londen, waar minister van Financiën George Osborne de Schotse regering nog meer bevoegdheden beloofde, zoals het opstellen van een eigen begroting.

Eerdere peilingen van YouGov hadden een voorsprong van gemiddeld 16 procent voor het 'Better Together'-kamp laten zien. Het tij is afgelopen weken gekeerd, wat mogelijk te maken heeft met een sterk optreden van de Schotse eerste minister Alex Salmond tijdens het tweede televisiedebat. Zijn tegenstander, de sociaal-democraat Alistair Darling, bleef tot vervelens toe de nadruk leggen op de weigering van Londen om het pond te delen.

De negatieve tactiek van het nee-kamp lijkt een even negatief effect te sorteren. Er is de Schotten bij tijd en wijle een apocalyptische gang van zaken voorgeschoteld in het geval van een 'aye'. Zo zou Schotland niet kunnen toetreden tot de Europese Unie of de NAVO en het pond sterling niet meer kunnen gebruiken.


David tegen Goliath

Het is uitgelopen op, wat Salmond al had voorzien, een david-tegen-goliath-strijd. Gevestigde politieke partijen, multinationals, vakbonden, kredietbeoordelaars, Brussel en liefst 38 van de 39 Britse kranten en weekbladen hebben campagne gevoerd voor de instandhouding van Groot-Brittannië. Het nee-kamp kreeg tevens steun van talloze bekendheden, variërend van Barack Obama tot Mick Jagger.

De voorstanders moeten het vooral hebben van sociale media en vrijwilligers die langs de deuren gaan. Wie in Schotse dorpen en steden rondloopt ziet veel meer 'ja'- dan 'no thanks'-posters. Onder oudere Schotten heeft 'nee' een flinke voorsprong, maar bij andere leeftijdsgroepen is een meerderheid voor onafhankelijkheid, vooral bij de groep van 25 tot 40 jaar. Mannen voelen meer voor de sprong in het diepe dan vrouwen.

Hoe groot de paniek binnen het unionistisch kamp is blijkt uit de oproep van het conservatieve weekblad The Spectator aan zijn lezers om de Schotten over te halen tegen te stemmen. Bij de Amerikaanse verkiezingen van 2004 deed de linkse Britse krant the Guardian iets soortgelijks, door inwoners van de twijfelstaat Ohio te smeken John Kerry te steunen in zijn strijd tegen George W. Bush. Het goedbedoelde initiatief werkte averechts uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.