Meeste oud-leden van de Baath-partij krijgen baan terug

In Irak kunnen voormalige leden van de inmiddels verboden Baath-partij van ex-president Saddam Hussein binnenkort weer aan de slag bij de overheid....

ANP

Een commissie die na de Amerikaanse invasie het openbare leven zuiverde van aanhangers van het oude regime, zal de regering aanraden om de Baathisten hun baan terug te geven.

Ali Faysal al-Lami van de Opperste Nationale Raad voor Debaatificatie zei dinsdag dat het voornemen betekent dat het aantal Baathisten die zijn uitgesloten van functies zal worden teruggebracht van 30.000 naar 1500. De meeste mensen die hun baan verloren waren afkomstig uit de soennitische minderheid die nu de ruggengraat van de bloedige opstand vormt.

Soennitische Arabische leiders roepen al langer om deze stap die volgt na de terdoodveroordeling van de soenniet Saddam Hussein door het Iraakse Hoog Strafgerechtshof. Soennitische Arabieren waren decennia aan de macht in Irak. Met de val van Saddam Hussein kwam hieraan een eind en sindsdien wordt het land bestuurd door de sjiitische meerderheid.

Kort na de invasie in 2003 zetten de Amerikanen de Opperste Nationale Raad voor Debaathificatie op om het overheidsapparaat te zuiveren. Critici klagen dat veel te veel mensen hun baan verloren en dat de overheid daardoor in grote problemen is gekomen. Bovendien waren veel ambtenaren niet lid uit overtuiging, maar uit noodzaak. Onder Saddam Hussein kon je alleen bepaalde posities bereiken als je lid was van de Baath-partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden