Nieuws

Meeste nieuwbouwwoningen gerealiseerd in tien jaar, aantal verkopen neemt juist af

Afgelopen jaar zijn de meeste nieuwbouwwoningen in tien jaar opgeleverd, maar tegelijkertijd daalde het aantal verkopen.

Nina Eshuis
Een bouwproject in Amsterdam Oost. In Amsterdam werden in 2022 de meeste nieuwe woningen opgeleverd. Beeld Elisa Maenhout
Een bouwproject in Amsterdam Oost. In Amsterdam werden in 2022 de meeste nieuwe woningen opgeleverd.Beeld Elisa Maenhout

Relatief meeste nieuwe woningen opgeleverd in Flevoland

De onzekerheid op de huizenmarkt heeft vorig jaar nog geen effect gehad op de bouw van nieuwe woningen. In 2022 werden ruim 74 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd, het hoogste aantal sinds 2012, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale woningvoorraad groeide door deze nieuwe woningen met 0,9 procent.

Amsterdam telde de meeste nieuwe woningen, bijna 6,8 duizend. Dat is een toename van de woningvoorraad van 1,5 procent. Op provincieniveau groeide het aantal woningen door nieuwbouw in Flevoland met 1,6 procent relatief het sterkst.

Het hoge aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in lijn met de hoeveelheid afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2020 en 2021, volgens het CBS. Na de verlening van de vergunning duurt het nog circa twee jaar voordat een woning wordt opgeleverd. Het ziet er niet naar uit dat de groei in de nieuwbouwsector zal doorzetten: in de eerste drie kwartalen van 2022 daalde het aantal afgegeven vergunningen juist ten opzichte van 2021.

Nieuwbouw relatief duurder geworden, verkoop daalt

Door prijsdalingen op de huizenmarkt zijn er het afgelopen jaar wel minder nieuwbouwwoningen verkocht, laten cijfers van makelaarsvereniging NVM zien. In 2022 verkochten NVM-makelaars ruim 21.500 nieuwbouwwoningen en bouwkavels, de twee jaren ervoor ging het om zo’n 35 duizend verkopen per jaar. In 2021 waren er nog te weinig nieuwbouwwoningen om in de vraag te kunnen voorzien, volgens de NVM.

Nieuwbouw heeft te maken met stijgende bouwkosten, terwijl de bestaande bouw gemiddeld in prijs is gedaald. Nieuwe woningen zijn dus relatief duurder geworden. De makelaarsvereniging vreest dat de nieuwbouwproductie de komende jaren inzakt. Het is dan nog maar de vraag of het kabinet de ambities voor 900 duizend nieuwe woningen voor 2030 haalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden