Nieuwsgedrag bij coronagerelateerde symptomen

Meeste Nederlanders met coronasymptomen laten zich niet testen en gaan gewoon de deur uit

Acht op de tien Nederlanders gaan gewoon naar buiten met een hoest, loopneus of andere coronasymptomen. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders het belang van thuisblijven en testen bij corona-achtige klachten onderschrijft, maakt slechts 12 procent daadwerkelijk de gang naar een van de ruim tachtig teststraten van de GGD in ons land. ‘Zorgelijk’, vindt het RIVM, dat de cijfers vandaag bekendmaakte.

Een teststraat in Venlo. Beeld Arie Kievit
Een teststraat in Venlo.Beeld Arie Kievit

Het RIVM ondervroeg meer dan 50 duizend Nederlanders naar hun gedrag bij coronagerelateerde symptomen. Uit het onderzoek komt een gapend gat tussen woord en daad naar voren. Zo zegt 68 procent van de Nederlanders zonder symptomen zich te willen laten testen als zij alsnog corona-achtige klachten ontwikkelen. Bij Nederlanders die daadwerkelijk klachten krijgen, is die intentie al geslonken tot 28 procent, terwijl maar 12 procent van de mensen met symptomen zich ook echt laat testen.

Vier op de tien Nederlanders met corona-achtige klachten is niet van zins zich te laten testen omdat ze hun symptomen toeschrijven aan een chronische aandoening, zoals hooikoorts of astma. ‘Als iemand klachten duidelijk herkent als gebruikelijke klachten door hun hooikoorts of rokershoest, is testen ook niet nodig’, zegt het RIVM. Maar voor ongebruikelijke klachten, ook al zijn ze mild, geldt: ‘blijf thuis en laat je direct testen’, aldus het RIVM. De belangrijkste redenen waarom mensen met coronagerelateerde klachten toch naar buiten gaan, zijn boodschappen doen (86,9 procent), frisse neus halen/fietsen/hardlopen (73,1 procent), op bezoek gaan (58,4 procent) en werk (44,9 procent).

Mensen hebben de neiging om het bij milde klachten ‘eerst nog even aan te kijken’, constateert het kennisinstituut. ‘Terwijl covid-19-klachten in de praktijk eigenlijk niet te onderscheiden zijn van een gewone verkoudheid, en thuisblijven en snel testen het devies is.’ Een andere reden dat mensen met klachten zich nauwelijks naar een teststraat begeven voor een wattenstaafje in de neus en keel, is dat het lang niet voor iedereen duidelijk is wat het RIVM-advies is omtrent testen. Dat advies is namelijk ‘om je al bij één klacht of milde klachten direct te laten testen’.

‘We hebben met elkaar de afgelopen periode de verspreiding van het nieuwe coronavirus sterk weten terug te dringen’, schrijft het RIVM. ‘Het is nu belangrijk dat iedereen blijft meehelpen aan het tegengaan van de verspreiding van dit virus: blijf thuis bij klachten en laat je testen, houd anderhalve meter afstand, was vaak je handen en vermijd drukte.’

LEES OOK:

Geen lokale en hooguit een afgezwakte vorm van een regionale lockdown. Dat is volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, het meest realistische scenario bij nieuwe brandhaarden van het coronavirus.

Hoe staat het ervoor met de wetenschap omtrent corona, vier maanden na het begin van de crisis? ‘Elke dag krijg ik verwijten: jij loopt toch alleen maar mee met het RIVM.’

Onderzoek: weerstand tegen corona ebt na een tijdje weg. Dat kan betekenen dat we covid elk jaar kunnen krijgen, net als verkoudheid.

Mondkapjes zijn door de vrees voor nieuwe uitbraken van het covid-19-virus wereldwijd in opmars, zelfs in landen die zich tot nu toe verzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden