Meeste Nederlanders kunnen op 15 maart uit 28 partijen kiezen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kan op 15 maart worden gestemd op 28 partijen. Zestien daarvan staan in alle Nederlandse kieskringen op het stemformulier, waaronder de elf partijen die bij de vorige Kamerverkiezingen, in 2012, een zetel of meer behaalden.

Mark Misérus
De Kiesraad heeft vrijdag de kieslijsten bekendgemaakt. Sommige posities werden door middel van loting bepaald. Beeld anp
De Kiesraad heeft vrijdag de kieslijsten bekendgemaakt. Sommige posities werden door middel van loting bepaald.Beeld anp

Aan die verkiezingen namen 21 partijen deel. Een record zijn de 28 partijen van dit jaar niet: in 1971, 1981 en 1986 namen er evenveel deel. In totaal hadden 81 partijen zich geregistreerd bij de Kiesraad, die vrijdagmiddag onder meer de volgorde van de partijen op het stembiljet bekendmaakte. De elf partijen trappen het stembiljet af, op volgorde van het aantal stemmen dat ze vijf jaar geleden behaalden: de VVD leidt de dans.

Vijf partijen volgen kort achter de eerste elf, zij sleepten in alle twintig kiesdistricten voldoende ondersteuningsverklaringen binnen. Dat zijn de Ondernemerspartij (met ex-PVV-Kamerlid Hero Brinkman), VNL, Nieuwe Wegen (met PvdA-dissident Jacques Monasch), en het Forum voor Democratie. Loting bepaalde hun plek op het stembiljet. GeenPeil volgt, na de Burgerweging en de Vrijzinnige Partij, op de 19de plaats. De drie partijen hebben net als de Piratenpartij in alle Nederlandse provincies genoeg steun verzameld, maar niet op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De BES-eilanden vormen de twintigste Nederlandse kieskring.

Premier Rutte en zijn Europese collega's deden vandaag in Valletta een verwoede poging de eenheid in Europa te bewaren. Vicepremier Asscher was in eigen land op bezoek bij bezorgde moslims. En op het Binnenhof houden vooral Peilingwijzer en Kiesraad de gemoederen bezig. Lees het in de Dagkoersen van de Volkskrant.

Handtekeningen verzamelen

Artikel1 van Sylvana Simons is over anderhalve maand terug te vinden op plek 21 van het stemformulier. Haar partij slaagde er de afgelopen twee weken niet in genoeg steunverklaringen te vergaren in de kieskringen Assen en Leeuwarden. De Vrije Democratische Partij en Mens en Spirit sluiten de lijst af, omdat ze maar in twee kieskringen op het stembiljet komen te staan.

Partijen waren tot het laatst (vrijdagmiddag 15 uur) bezig handtekeningen te verzamelen, waardoor de Kiesraad de bekendmaking met ruim een uur moest uitstellen. Drie partijen zijn afgevallen, omdat ze niet hebben voldaan aan de borgsom van 11.250 euro: de Vrouwenpartij, Respect en Trots op Nederland, de vroegere partij van Rita Verdonk. ToN zei na afloop bezwaar te maken tegen de uitsluiting, noemde de gang van zaken een 'poppenkast' en kondigde aan in beroep te gaan bij de Raad van State.

Niet alleen Trots op Nederland, ook de Vrouwenpartij stapt naar de rechter. De partijen protesteren onder meer tegen de hoogte van de waarborgsom. 'Als je arm bent, heb je minder kans om mee te doen aan de democratie', aldus de lijsttrekkers van de twee afvallers. Ze vinden dat bestaande partijen worden bevoordeeld boven nieuwkomers, omdat bestaande partijen geen ondersteuningsverklaringen hoeven in te leveren en ook geen waarborgsom hoeven te betalen. Door maar 11,25 euro te betalen in plaats van 11.250 euro, willen ze een proefproces uitlokken bij de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden