Meeste mbo-scholen hebben hun zaakjes goed op orde

Naast ROC Leiden verkeert nog één mbo-instelling diep in de rode cijfers: Landstede in Zwolle. Van de overige scholen voor middelbaar beroepsonderwijs is de helft al minstens drie jaar financieel gezond. Dit blijkt uit een analyse van de MBO Raad.

Exterieur van onderwijsinstelling ROC Leiden. Beeld anp

'Ik word wel enthousiast van deze cijfers', zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. 'Veel mensen vroegen zich af of we beducht moesten zijn voor meer drama's als bij ROC Leiden. We kunnen voorzichtig concluderen dat dat niet zo is. Buiten Leiden zie ik nergens code rood.'

Vandaag presenteert de sectororganisatie een analyse van de jaarcijfers over 2014 van 62 mbo-instellingen, uitgevoerd door accountant PwC. Daaruit blijkt dat de scholen gemiddeld een klein positief resultaat (1,1 procent) boekten. De gemiddelde huisvestingslasten daalden en scholen gaven meer uit aan docenten en onderwijsondersteunend personeel dan in 2013.

Ruim de helft van de mbo's is 'duurzaam financieel gezond', concludeert PwC: ze scoorden minimaal drie jaar achter elkaar een voldoende op belangrijke financiële indicatoren: de rentabiliteit, de solvabiliteit en de liquiditeit. Daarbij ging het relatief vaak om vakscholen en kleinere instellingen.

Twintig scholen behaalden in 2014 een onvoldoende op een van de indicatoren. Dit betekent volgens Van Zijl niet dat er paniek is. 'Staat een school met een beroerde solvabiliteit voor een noodzakelijke grote investering, dan is er een probleem. Maar heeft die school net alle investeringen achter de rug, dan hoeft er niets aan de hand te zijn.'

ROC Leiden en Landstede in Zwolle zijn de probleemgevallen. Beide instellingen zaten in 2014 zowel qua rentabiliteit en solvabiliteit als qua liquiditeit in de gevarenzone. Minister Bussemaker (Onderwijs) moest ROC Leiden vorig jaar met 40 miljoen euro redden nadat de instelling in problemen was geraakt door de bouw van twee panden. Dat geld kwam ten laste van het mbo.

Landstede staat sinds 2011 onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie. 'Een kwetsbare school', zegt Van Zijl, 'maar de vergelijking met ROC Leiden gaat niet op. Landstede heeft verliezen afgeboekt, wat de matige solvabiliteit verklaart. Ze hoeven geen grote investeringen te doen, maar ze zullen nog wel scherp aan de wind moeten zeilen.'


Landstede had manege, Wereldwinkels en crèches

De christelijke Landstede Groep in Zwolle is de optelsom van fusies in het mbo en het voortgezet onderwijs. Landstede, met locaties in drie provincies, staat sinds eind 2011 onder verscherpt financieel toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. De problemen doen zich vooral voor in het mbo-gedeelte (11.090 leerlingen). In 2011 bedroeg het tekort bijna 7 miljoen euro, in 2014 was dat 3 miljoen.

De cijfers over 2015 volgen in april. 'Onze rentabiliteit en solvabiliteit zijn sterk verbeterd in 2015', zegt woordvoerder Gert de Groot, vooruitlopend op die cijfers.

Landstede kampte met verlieslatende commerciële nevenactiviteiten als kinderopvang, Wereldwinkels en sociaal-cultureel werk. 'We hebben onze participatie in een manege beëindigd, evenals zakelijke ict-activiteiten, en we hebben meerdere Wereldwinkels afgestoten', aldus De Groot.

Volgens de onderwijsinspectie zijn sommige opleidingen kwalitatief niet op orde. Volgens Landstede is het aantal opleidingen waar in 2014 nog een tekort werd geconstateerd gehalveerd. Eind 2014 oordeelde de inspectie dat het bestuur van Landstede eigenzinnig en ondoorzichtig handelde en vaak oncontroleerbaar was. Het nieuwe bestuur gaat volgens de inspectie 'voortvarend' te werk.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden