Meeste leraren gaan controversiële onderwerpen helemaal niet uit de weg

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 mei 2017.

Leerlingen van een schoolklas in Nijmegen bij de Engelse les. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leerlingen van een schoolklas in Nijmegen bij de Engelse les.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Wegkijken op school? Echt niet

Herman Blom waarschuwt voor de terugkeer van het 'politiek correcte wegkijken' (O&D, 3mei). We hebben volgens hem (opnieuw) geen oog voor de 'intrinsieke afkeer van heidenen, afvalligen, homoseksuelen en vrouwenrechten' onder moslims. Los van deze bedenkelijke generalisering is het aangevoerde bewijs een ondeugdelijk onderzoek van DUO, waaruit zou zijn gebleken dat 'leraren en schoolleiders zich vaak voor lastige problemen gesteld zien'. De vraagstelling van dit onderzoek ging van zoveel aannames uit dat de resultaten waardeloos waren. Blom noemt als voorbeeld 'leerlingen die niet mogen meedoen aan de kerstviering of de zwemles'. Nu hebben leraren echt met grotere uitdagingen te maken, maar het geschetste beeld strookt bovendien niet met de werkelijkheid. Natuurlijk doen zich op scholen incidenten voor en voeren docenten soms lastige gesprekken, maar uit onderzoek eind 2016 van de Vereniging Openbaar Onderwijs onder openbare scholen blijkt dat verreweg de meeste leraren (83 procent) controversiële onderwerpen niet uit de weg gaan. Slechts 7 procent voelt zich af en toe niet in staat om een lastig onderwerp in de klas te bespreken. Bloms opmerking dat leerkrachten zich niet weten aan te passen aan 'de nieuwe situatie met veel moslims in de klas' is dus echt uit de lucht gegrepen. In het openbaar onderwijs mogen leerlingen en docenten zichzelf zijn, zeggen wat ze vinden en wat ze geloven. Zo leren we dat we veel op elkaar lijken en soms verschillen. Helaas ziet Herman Blom vooral verschillen die er niet zijn.

Michiel Jongewaard, Vereniging Openbaar Onderwijs, Almere

Tekst gaat verder onder de foto.

Vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven op klimaatexcursie naar de Noordpool. Beeld NOS
Vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven op klimaatexcursie naar de Noordpool.Beeld NOS

Groene ondernemers

'Als de vos passie preekt, boer pas op uw kippen!' Deze spreuk schoot me te binnen toen ik las dat vertegenwoordigers van het bedrijfsleven na hun bezoek aan Spitsbergen het licht zagen en hun bezorgdheid uitten over de snelle smelting van het poolijs (Ten eerste, 4 mei (+)).

Op zich een goed signaal maar ik ben bang dat de oplossing die wordt aangedragen om de CO2-uitstoot te beperken vooral op het bordje van de consument en de belastingbetaler komt te liggen. Oftewel prijs- en belastingverhogingen. Om bij het milieu te blijven: de initiatieven van Boyan Slat op diezelfde pagina om zoveel mogelijk plastic afval uit de oceanen te halen komen op mij sympathieker en belangrijker over.

Vervuiling is een milieuprobleem. De stijging van de zeespiegel is dat niet, dat kan op termijn een humanitair probleem worden.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Vermist reliëf

Leuk en informatief om te lezen dat het door Samuel Goudsmit meegenomen reliëf weer terug is op de plek in Duitsland vanwaar hij het in 1945 heeft meegenomen (Wetenschap, 3 mei). Is het al bekend wanneer Egypte het artefact weer terug krijgt?

Arjan Kuit, Haarlem

Het gestolen reliëf. Beeld Kelsey Museum
Het gestolen reliëf.Beeld Kelsey Museum

Ook maar een mening

'Veel kritiek op adhd-hersenonderzoek', kopt de wetenschapspagina op 3 mei. Nijmeegse onderzoekers beweerden in een artikel in The Lancet Psychiatry dat een aantal hersendelen van mensen met adhd kleiner zouden zijn dan van mensen zonder adhd. Daarvoor hadden ze ruim 3.200 hersenscans van mensen met en zonder adhd vergeleken. Wie het artikel had gelezen, had kunnen zien dat de effecten die de onderzoekers rapporteren miniem zijn.

De resultaten waren weliswaar 'significant', maar de zogenaamde 'effectgroottes' zeer klein. Als je zo'n groot onderzoek doet en je vindt zulke kleine effecten, dan weet je als onderzoeker dat je niets op het spoor bent. De vraag is dan waarom je toch publiceert en waarom media er over berichten. Als onderzoekers en media zélf het publiek misleiden met onderzoeksresultaten, dan is het niet verwonderlijk dat mensen het vertrouwen verliezen in de wetenschap en wetenschap verwordt tot 'ook maar een mening'.

Daniel Janssen, Zaltbommel

Woningnood is op te lossen

Projectontwikkelaars en de Vereniging Eigen Huis betogen dat de woningbouw - vorig jaar 54 duizend huizen - sterk moet worden verhoogd. Tot 2030 verwacht het CBS een miljoen nieuwe huishoudens. Voor die groei zouden per jaar minstens 80 duizend huizen gebouwd moeten worden (O&D, 28 april).

De rijksoverheid zou dat voortvarend moeten aansturen met beleid en met geld. Onder meer voor het bouwrijp maken van vervuilde en verouderde bedrijfsterreinen. In dit betoog niets over de aard en locatie van de te bouwen woningen. Bij deze een aanzet: reken eens uit hoeveel volwaardige gezinswoningen nu bewoond worden door één of twee senioren. Die senioren worden door de overheid aangemoedigd zo lang mogelijk in hun bestaande woning te blijven. Men had bedacht dat dat direct bespaart op zorgkosten.

Maar naarmate de ouderdom toeslaat, worden voorzieningen in het huis en ook steeds meer van hot naar her rijdende zorgverleners gesubsidieerd. Opname in een aanleunwoning of verpleeghuis is welhaast uitgesloten. Daarom is nieuwbouw van appartementen voor één of twee personen nodig en daarnaast ook voor andere leeftijdsgroepen nuttig. Stem die appartementen af op senioren en bouw ze in verschillende prijsklassen voor koop of huur. Een zorgcentrum en andere voorzieningen in de directe omgeving zullen helpen om senioren te motiveren om te verhuizen. Met weinig kosten en op korte termijn kunnen zo bestaande gezinswoningen in diverse prijsklassen vrijkomen. De verzorgingshuizen in de jaren zeventig hadden ook dat effect.

Willem Zwart, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden