nieuws

Meeste kerkgangers blijven hun gemeente trouw, ook in de coronacrisis

De coronacrisis heeft minder mensen de kerk uitgedreven dan werd gevreesd. Veruit de meeste kerkgangers, 84 procent, blijven tijdens de crisis geregeld een dienst volgen, vaak die van de gemeente die ze voor de eerste lockdown al bezochten. Een minderheid van 16 procent is door corona gestopt met het volgen van kerkdiensten.

Redactie
Kerkgangers komen aan bij de Rehobothkerk in Barneveld voor de wekelijkse kerkdienst. Beeld ANP
Kerkgangers komen aan bij de Rehobothkerk in Barneveld voor de wekelijkse kerkdienst.Beeld ANP

Dat staat in een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door Direct Research, in opdracht van het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep. Daaraan deden 1.092 mensen mee die hebben laten weten vóór de crisis minimaal een keer per maand een kerk te bezoeken.

De uitkomsten laten zien dat de twee besmettingsgolven effect hebben gehad op de betrokkenheid van christenen bij de kerk. Een klein deel van de gelovigen, 7 procent, stopte direct met het volgen van diensten toen de kerken bij de eerste lockdown hun deuren moesten sluiten. Bij die groep zitten relatief veel leden van de rooms-katholieke kerk. Ten opzichte van de eerste golf zijn na de tweede lockdown iets meer mensen gestopt met het volgen van diensten of kijken ze minder vaak een dienst.

Toch blijven veruit de meeste gelovigen betrokken bij de kerk, ook tijdens de tweede golf sinds oktober. Bijna zeven op de tien kerkgangers kijken minimaal twee keer per maand naar een dienst en nog eens 16 procent kijkt maandelijks.

LEES OOK:

Waarom is juist Bunschoten-Spakenburg zo’n coronahaard? ‘Wat er gebeurt, gebeurt er. We gaan uiteindelijk allemaal het graf in’

De uitvaartverzorger, de twee predikanten, de hoofdredacteur van de dorpskrant: in vissersdorp Bunschoten-Spakenburg lijkt het alsof iedereen inmiddels corona heeft. Met de kerk heeft dat niets te maken, zeggen de bewoners. Maar wel met de hechtheid van het meest honkvaste dorp van Nederland. En met een zeker fatalisme.

Predikant Ad van Nieuwpoort: ‘Het biologische leven lijkt wel een godheid’

Meer dan de bellen en de slingers mist de Haagse predikant Ad van Nieuwpoort in dit coronajaar een debat over de vraag wat een mensenleven ons waard zou mogen zijn. In de huidige ‘credocrisis’ klinkt het geluid van theologen onvoldoende door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden