Meeste kabaal aan het tafeltje van Van Bommel

Sneijder staat op een stoel en Afellay reageert op Van der Gijp. Beter dan op 'tafeltjesdag' van Oranje is het voor de pers op het EK nergens. Deel 11

Een voortreffelijke lunch met desgewenst een glaasje wijn erbij, goedgehumeurde voetballers die op een dakterras met een fraai uitzicht over de stad uitgebreid kunnen worden geïnterviewd en een paar anekdotes van Kees Jansma: de eerste 'Oranje in Oranzeria' in Krakau valt niet tegen.


Oranzeria is het café van Hotel Kossak. Het hotel van Oranje, het Sheraton, ligt 100 meter verderop. Desondanks worden de spelers met busjes gebracht. Het heeft waarschijnlijk met de veiligheid te maken. Raar is het wel.


'Oranje in Oranzeria' is volgens de officiële definitie van de KNVB 'een speciaal samenzijn met de spelers gepland voor de vaste Oranjevolgers (in het bezit van een UEFA/EURO 2012-accreditatie) die werken voor Nederlandse magazines, kranten, radio/tv-zenders en persbureaus.'


Kortom tafeltjesdagen, zoals ze sinds het WK in 2010 worden genoemd, vanwege de tafels met naambordjes waar de voetballers de journalisten te woord staan.


Radio en tv hebben aparte sessies. Buitenlandse verslaggevers zijn niet welkom. Het is zo al druk genoeg. Het EK wordt gevolgd door 52 Nederlandse verslaggevers van de schrijvende pers en 19 fotografen.


Aan zogenoemde Non Right Holders (bijvoorbeeld Novum, BNR, Omroep Brabant en de Wereldomroep) zijn 14 accreditaties uitgereikt. Websites brengen 5 verslaggevers op de been. 'Sublicentiehouders' zoals het Jeugdjournaal, RTL Nieuws en SBS Hart van Nederland, hebben 20 accreditaties bemachtigd. De ploeg van de NOS bestaat uit 47 mensen.


De op deze manier georganiseerde interviewsessies bestaan in verschillende vormen al sinds 1988. Voor de EK-finale in München konden de spelers van Oranje destijds worden geïnterviewd in de sporthal van Unterhaching, voor de halve finale in Hamburg werd de pers ontvangen in Hotel Intercontinental. Twee jaar later werden er interviewsessies georganiseerd in de tuin van Hotel Kafara op Sicilië, vier jaar later in het golfresort Lake Nona in Florida. Daarna onderkenden ook volgende bondscoaches dat Oranje gebaat is bij openheid.


Als er al kritiek komt op een bezoek van het Nederlands elftal aan Auschwitz zullen deze sessies voor embedded journalisten binnenkort ook wel worden aangeklaagd. Maar beter dan hier is het voor de pers op het EK nergens.


Vandaag is in Hotel Kossak - een Michelinster schijnt onderweg te zijn - alleen Robin van Persie niet beschikbaar, maar daar kijkt niemand meer van op. Uitgezonderd een lange sessie in de mixed zone na de oefenwedstrijd tegen Slowakije, heeft Van Persie de pers gemeden. De KNVB laat het er maar bij. Het argument dat hij als voetballer van Oranje zijn land vertegenwoordigt, is kennelijk onvoldoende krachtig.


Dirk Kuijt, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Arjen Robben en nog een paar anderen zijn er wel. Sneijder zit aan een tafel met het Algemeen Dagblad, Elf Voetbal Magazine, de GPD en Ons Oranje.nl, Robben met De Telegraaf, Voetbal International en de Volkskrant. Aan de tafel van Van Bommel (NUsport, Algemeen Dagblad, Voetbal International, de Volkskrant en De Nieuwe Pers) wordt het meeste kabaal gemaakt.


De zon schijnt, de spelers kijken niet op een minuut meer of minder, een fotograaf vraagt of Sneijder even op een stoel wil staan (hij doet het) en persman Jansma zit er ontspannen bij, ook al zegt hij wel dat het niet altijd meevalt om de spelers zover te krijgen dat ze de pers weer eens te woord staan. Iedereen weet dat dit het moment is om hem te complimenteren met de voortreffelijke organisatie en te benadrukken hoe waardevol deze bijeenkomsten zijn - wat overigens in beide gevallen welgemeend is.


Behalve een groot aantal interviews, binnenkort of zelfs vandaag al te lezen in kranten en tijdschriften, levert de eerste 'Oranje in Oranzeria' ook nog een berichtje op voor de hongerige sportsites. Spits-journalist Johan van Boven vraagt aan Ibrahim Afellay wat hij vindt van de kritiek van René van der Gijp op hem en Van Persie. Van der Gijp heeft namelijk gezegd dat hij 'misselijk' wordt van het 'kleffe gedoe' van het duo.


Het antwoord van Afellay, die overigens aan zijn haren naar dit soort bijeenkomsten moet worden gesleept: 'Iemand die jarenlang depressief is, kan ik niet serieus nemen.'


Maandag 11 juni is er gelukkig weer een 'Oranje in Oranzeria', weer met lunch.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden