Update

Meeste Hondurese gevangenen waren niet veroordeeld

Meer dan de helft van de gedetineerden in de gisteren afgebrande gevangenis in Honduras was niet gearresteerd, laat staan veroordeeld. Dat blijkt uit een intern rapport van de Hondurese regering, in handen van persbureau AP.

Redactie
Hulpverleners verzamelen de lichamen van overleden gevangenen. Beeld getty
Hulpverleners verzamelen de lichamen van overleden gevangenen.Beeld getty

Van de 856 bewoners van de gevangenis in Comayagua, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa, zat de helft daar ofwel in afwachting van hun proces of werd aangehouden als vermoedelijke bendelid. Alleen al met een eenvoudige tatoeage kan iemand in de gevangenis opgesloten worden, op grond van de strenge anti-bende wetten.

Volgens het rapport bevonden zich ongeveer 800 gedetineerden in het gebouw, terwijl er slechts ruimte was voor 500. Overdag waren er slechts 51 bewakers en 's nachts, op het moment van de brand, 12 bewakers.

Matras
De brand ontstond in de cel van een gevangene. Hij had de gouverneur van de staat gebeld en aangekondigd dat hij de boel in de fik zou steken. Kort daarna stak de man zijn matras aan. De brandweer was gisteren na de eerste melding snel ter plaatse, maar werd eerst niet binnengelaten. Toen de hulpverleners wel naar binnen mochten, konden ze geen sleutels of bewakers vinden om de cellen te openen.

'Het was verschrikkelijk', zei overlevende Eladio Chica. 'Ik zag alleen maar vlammen en toen wij buiten waren zagen wij mannen verbranden tegen de tralies, waar ze aan vastsmolten.'

Mortuaria
Het officiële dodental door de enorme gevangenisbrand in Honduras is 355. Dat heeft een woordvoerder van justitie in het Midden-Amerikaanse land vandaag gezegd. De zegsman stelde dat alle lichamen uit het cellencomplex zijn gehaald en dat er geen stoffelijke resten meer liggen. In totaal zijn 353 lichamen naar mortuaria gebracht. Twee andere gevangenen zijn in een ziekenhuis overleden.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Aanvankelijk dachten de autoriteiten dat kortsluiting tot het inferno had geleid. Later zei Paola Castro, de gouverneur van de provincie Comayagua, dat bij haar kantoor een telefoontje was binnengekomen van een persoon die zei dat hij een gevangene was. Volgens de beller had een gedetineerde bij een zelfmoordpoging brand gesticht.

President Porfirio Lobo heeft de top van het gevangeniswezen in Honduras inmiddels geschorst. 'We gaan grondig onderzoeken wat deze trieste en onaanvaardbare tragedie heeft veroorzaakt', beloofde het staatshoofd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden