Meeste genomineerde boeken spelen in het buitenland

De vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011 zijn bekend. De prijs, vijf jaar geleden mede op initiatief van de Volkskrant ingesteld, bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

MARTIN SOMMER

AMSTERDAM - Anders dan voorgaande jaren heeft een opvallend aantal boeken een buitenlands onderwerp. Lamberts gaat over Europa, De Moor speelt zich vooral in Indonesië (Nederlands-Indië) af, Panhuysen in Zuid-Afrika en Scholten in Roemenië en Hongarije. Alleen Van der Woud met Koninkrijk vol sloppen is een boek dat uitsluitend over Nederland gaat.

Ook opmerkelijk is dat dezelfde vier van de vijf een persoonlijke invalshoek hebben. De Moor en Panhuysen schreven biografieën, Scholten tekende de wederwaardigheden van de Oosteuropese adel op. Lamberts schrijft aan de hand van een particuliere briefwisseling over de conservatieve strijd tegen de natiestaat.

De uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs zal plaatsvinden tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 22 oktober in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Juryvoorzitter is dit jaar Agnes Jongerius, historica en voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). De jury bestaat uit: Carla Boos, eindredacteur NTR-televisie; Marjan Schwegman, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar Politiek en Cultuur aan de Universiteit Utrecht; Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant; Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

De vijf genomineerden

Emiel Lamberts, Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa, 1815 -1965.

J.A. de Moor, Generaal Spoor. Triomf en tragiek van een legercommandant.

Luc Panhuysen, Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743 - 1795) in Zuid-Afrika.

Jaap Scholten, Kameraad Baron. Een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie.

Auke van der Woud, Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NTR, de Volkskrant en de VPRO.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden