Meeste gastarbeiders teruggekeerd

De meeste Turkse en Marokkaanse gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig in Nederland werkten, zijn inmiddels teruggekeerd naar hun vaderland....

Van onze verslaggever

Van de Marokkaanse migranten die zich in 1965 en 1966 in Nederland vestigden, bevond zich op 1 januari 2003 nog 30 procent in Nederland. Van de Turken is zelfs maar 15 procent gebleven.

De overgrote meerderheid van die eerste generatie arbeidsmigranten keerde volgens het CBS terug naar hun vaderland Marokko of Turkije. Latere generaties Turkse en Marokkaanse migranten zijn overwegend nog steeds in Nederland. Van alle Marokkaanse migranten die de afgelopen vijftig jaar kwamen, zijn twee van de drie nog steeds in Nederland. Bij de Turken is dat drie van de vijf migranten.

De Turken en Marokkanen die later naar Nederland kwamen, lieten veelal ook hun vrouwen en kinderen overkomen. Van degenen die in de jaren zeventig en tachtig naar Nederland kwamen, bleef een nog groter percentage. Van de Turken woont ongeveer tweederde nog in ons land. Bij de Marokkanen is dat beduidend meer: 75 tot 80 procent is niet teruggekeerd.

Bij de immigratie vanuit Suriname en de Antillen vallen de pieken op tussen 1975 en 1980. Ongeveer tweederde van de Surinamers die toen kwamen, woont nog in Nederland. Bij de Antillianen ligt het aandeel dat in Nederland blijft, veel lager. Van de Antillianen die in de jaren zeventig naar Nederland kwamen, besloot slechts 30 procent zich hier permanent te vestigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden