Nieuws

Meeste Europese scholieren zitten volgende week weer in de klas

De besmettingscijfers lopen in grote delen van Europa op, en kinderen – die grotendeels niet gevaccineerd zijn – testen vaak positief. Wat doen andere Europese landen met de scholen?

Serena Frijters
Leerlingen van Harris Academy Sutton in Londen, op de eerste schooldag na de Britse lockdown in maart 2021. Beeld Toby Melville / Reuters
Leerlingen van Harris Academy Sutton in Londen, op de eerste schooldag na de Britse lockdown in maart 2021.Beeld Toby Melville / Reuters

De meeste Europese scholieren gaan deze of volgende week gewoon weer naar school. Bijna alle Europese landen zien schoolsluitingen als laatste redmiddel. Mogelijk is afstandsonderwijs echter niet volledig te vermijden vanwege personeelstekorten en snel oplopende besmettingscijfers.

Spanje besluit deze week of de coronaprotocollen op de scholen aangepast moeten worden. Een algehele schoolsluiting is volgens berichtgeving in El País niet aan de orde. Alleen in Madrid wordt het op afstand lesgeven aan oudere leerlingen overwogen. Enkele dagen voor het einde van de Spaanse kerstvakantie op 10 januari hakt regionale premier Isabel Díaz Ayuso daarover een knoop door. In Spanje kreeg al een kwart van de kinderen in de basisschoolleeftijd een eerste vaccin.

Digitale ouderavonden

In België begon de kerstvakantie voor de basisscholen net als in Nederland eerder dan gepland. Middelbare scholieren kregen nog wel deels les op school. Na de kerstvakantie gaan alle scholen weer open, wel vinden ouderavonden en personeelsvergaderingen digitaal plaats.

Boris Johnson heeft beloofd dat in het Verenigd Koninkrijk de scholen openblijven. Toch heeft de overheid van Wales scholen gevraagd zich voor te bereiden op onderwijs op afstand. De verspreiding van het virus onder kinderen is niet de voornaamste reden, probleem is vooral dat er door de omikrongolf te weinig docenten beschikbaar zijn.

Denemarken meldt momenteel omgerekend naar inwonertal bijna 5 keer zoveel besmettingen als Nederland. Dat weerhoudt de Deense overheid er niet van om het basisonderwijs op 5 januari weer te openen.

De Duitse kerstvakantie eindigde afgelopen weekend al, maar er gaan stemmen op om de opening in enkele zwaargetroffen regio’s uit te stellen. Op 5 januari komen de onderwijsministers van de deelstaten bij elkaar. In Thüringen wordt de vakantie in elk geval met twee dagen verlengd. Een algehele schoolsluiting is ongewenst volgens Karin Prien, hoofd van de landelijke onderwijsministersconferentie. Zij zegt in Der Tagespiegel: ‘Scholen zouden als laatste nogmaals gesloten moeten worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden