Nieuws

Meeste banen uit de City van Londen zijn na Brexit naar Dublin en Luxemburg gegaan

Londen is sinds de Brexit een groot deel van zijn aandelenhandel kwijtgeraakt aan vooral Amsterdam, maar het banenverlies is tot nu toe heel beperkt geweest.

Redactie

Het aantal banen dat uit de City van Londen is verdwenen sinds de Britten in juni 2016 voor Brexit stemden is 7.600. Dat aantal is ongeveer 1 procent van de in totaal 750 duizend die in de financiële dienstverlening in de Britse hoofdstad werken.

Sinds oktober vorig jaar is het aantal verplaatsingen van banen nog maar 100 geweest: van 7.500 naar 7.600. ‘Er is sprake van een temporisering’, aldus accountants- en consultancy-organisatie Ernst & Young (E&Y), die hierover een enquete heeft gehouden onder 222 financiële instellingen in de City.

Van die 222 instellingen zeggen 94 al banen te hebben verplaatst of van plan zijn te verplaatsen naar andere financiële centra in de wereld, vooral de EU. De meeste banen vanuit de City zijn verplaatst naar Dublin, gevolgd door Luxemburg. Amsterdam, Parijs en Frankfurt hebben er maar een klein aantal bij gekregen. Wel hebben Britse banken een fiks deel van hun activa overgeplaatst naar andere financiële centra. In totaal gaat het hierbij om een bedrag van 1,2 biljoen euro, zo’n 16 procent van de totale activa van in Londen geregistreerde banken.

Barclays bracht 250 miljard euro van zijn activa over naar Dublin, JP Morgan Chase in Londen 230 miljard naar Duitsland.

De Financial Times meldde onlangs dat HSBC, de grootste bank van het land, zijn activa zal concentreren in Hongkong. Deze maand zullen de EU en het Verenigd Koninkrijk beginnen met de onderhandelingen over uniforme regels voor de financiële dienstverlening. Verwacht is dat die onderhandelingen nog ingewikkeld zullen worden. E&Y waarschuwt ervoor dat als de EU en het VK te lang zullen kibbelen, financiële centra in de VS en Azië er met de buit vandoor kunnen gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden