Meeste artikelen zullen moeten worden herschreven 'Wijzigingen' ondergraven hele PLO-handvest

Bijna twintig van de 33 artikelen uit het PLO-handvest bevatten een impliciete dan wel expliciete ontkenning van het bestaansrecht van Israël....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Het in 1968 opgestelde 'Palestijnse Nationale Handvest' is een uiterst militant klinkend document, waarin Palestina (het huidige Israël plus Gaza en de Westoever) wordt omschreven als het rechtmatig grondgebied van het 'Palestijns-Arabische volk'. De 'zionistische bezetting' is illegaal en moet door gewapende strijd worden beëindigd.

In september 1993, na de Oslo-akkoorden, erkende Yasser Arafat in een brief aan de Israëlische premier Rabin het bestaansrecht van Israël. Dat betekende volgens de leider van de PLO dat de passages in het handvest die dat recht ontkennen, 'niet langer geldig' zijn.

Hij zegde toe dat de Nationale Raad van de PLO dat besluit met tweederde meerderheid zou bekrachtigen - zo is de procedure die het handvest voorschrijft.

De Raad van de PLO verklaarde in april 1996 al die clausules ongeldig die in strijd zijn met de wederzijdse erkenning van PLO en Israël. De Palestijnse commissie die zou moeten vaststellen op welke paragrafen dat precies slaat, heeft echter nooit iets van zich laten horen.

Meer duidelijkheid gaf Yasser Arafat in januari dit jaar in een brief aan de Amerikaanse president Bill Clinton. Hij schreef dat de artikelen 6 tot en met 10, 19 tot en met 23 en artikel 30 van het PLO-Handvest zijn geschrapt. Dit zijn inderdaad de meest strijdlustige clausules. Ze bevatten zinnen over de 'gewapende strijd' als 'de enige manier om Palestina te bevrijden' en de 'gewapende volksrevolutie' om in Palestina te kunnen terugkeren. Art. 10 zegt: 'Guerrilla-actie vormt de kern van de Palestijnse volksbevrijdingsoorlog.'

Een streep zette PLO-leider Arafat ook door art. 19 ('De deling van Palestina in 1947 en de vestiging van Israël is fundamenteel nietig') en art. 22, waarin de PLO alle registers opentrekt. Het zionisme wordt racistisch, expansionistisch en kolonialistisch genoemd, en zelfs 'fascistisch en nazistisch in zijn methoden'.

Daarna volgt de meest expliciete passage over vernietiging van Israël.

Bevrijding van Palestina betekent het 'liquideren' van 'de zionistische en imperialistische aanwezigheid'. Arafat schreef Clinton verder dat gedeelten zouden worden geschrapt van de artikelen 1 tot en met 5, 11 tot en met 14, 16 tot en met 18, 25 tot en met 27 en 29. Niet duidelijk is om welke delen het exact gaat.

Belangrijker probleem was dat een brief van Arafat nog geen formeel besluit van de Nationale Raad van de PLO is. Israël bleef dus aandringen op een ondubbelzinnige wijziging van het handvest. In het gisteren gesloten akkoord wordt opnieuw zo'n besluit beloofd.

Als de PLO-raad zich conformeert aan Arafats brief, is het woord 'wijziging' overigens een eufemisme. Slechts zes (onschuldige) artikelen uit het handvest zullen dan ongeschonden blijven. De meest pregnante artikelen verdwijnen, uit vele andere wordt de angel getrokken.

Wijziging betekent dan in feite: een geheel nieuw handvest schrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden