Meeste Arabische leiders zeggen bezoek aan VS af - 'duidelijk signaal'

De meeste Arabische regeringsleiders slaan, net als de Saoedische koning Salman, het overleg met de Verenigde Staten in Camp David over. Hun afwezigheid is een domper voor de Verenigde Staten, die met het overleg hun Arabische bondgenoten gerust wilden stellen. 

Beeld afp

Dat de regeringsleiders verstek laten gaan lijkt een teken dat ze ontevreden zijn over de houding van de VS ten aanzien van Iran.

Saoedi-Arabië liet vanmorgen vroeg weten dat koning Salman bin Abdulaziz Al Saud deze week toch niet naar de Verenigde Staten reist voor een topconferentie met president Obama. De vorst stuurt kroonprins Mohammed bin Nayef als zijn plaatsvervanger, meldde staatspersbureau SPA.

Afgelopen vrijdag nog, meldde het Witte Huis dat koning Salman langs zou komen en een één-op-één gesprek met Obama zou hebben. Op Camp David wordt deze week met Arabische landen gepraat over een aantal regionale en bilaterale kwesties; vermoedelijk de conflicten in Jemen en Syrië, en de onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran.

De officiële reden waarom koning Salman afzegt, is het humanitaire bestand dat dinsdag in Jemen ingaat. Maar waarschijnlijk wil Riyaad op deze manier ook laten weten niet blij te zijn met de relatie tussen Washington en Teheran. Deze ontdooit de laatste maanden voorzichtig terwijl Iran in de regio voor Saoedi-Arabië juist een steeds grotere vijand wordt. Gevreesd wordt vooral dat Iran nog meer invloed krijgt als er eenmaal een akkoord is gesloten over het atoomprogramma van Teheran.

'Het is een duidelijk signaal als een belangrijke partner op het laatste moment zegt dat hij betere dingen te doen heeft dan naar Camp David te gaan met de president', zegt Jon Alterman, senior vice-president van het Centrum voor Strategische en Internationale studies in de New York Times.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was vorige week nog op bezoek in Saoedi-Arabië.Beeld afp

'Geen steek onder water'

Natuurlijk wordt dit ontkend, zowel vanuit Washington als vanuit Riyaad. 'Er is geen enkele sprake van spanning', zegt een anonieme official van het Witte Huis tegen de Washington Post. 'De relatie is net zo goed als die al lange tijd is.'

'Het is geen steek onder water', zegt iemand nabij de Saoedische regering tegen dezelfde krant. 'Ze proberen geen boodschap te sturen.'

Maar volgens Arabische officials was Saoedi-Arabië wel degelijk teleurgesteld in de Verenigde Staten. Eén van de redenen is de magere toezeggingen die het Witte Huis wil doen als het gaat om het inperken van de groeiende macht van Iran.

Afgelopen vrijdag waren de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Koeweit, Bahrein en Oman bij elkaar gekomen in Parijs om te bespreken wat ze van de komende top konden verwachten. De Arabische naties drongen aan op een verdrag waarin de VS toezegt hen te verdedigen als ze van buitenaf worden aangevallen. Amerika bleek bereid tot een presidentiële verklaring hierover, maar dat is niet bindend en kan door volgende presidenten worden genegeerd.

Saoedische koning kiest voor harde lijn

De nieuwe Saoedische koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud heeft een duidelijke voorkeur voor hardliners. Lees hier over de reeks verrassende benoemingen die hij na zijn aantreden deed.

Ongelukkige opmerkingen

Daarnaast zouden Arabische landen boos zijn over de opmerkingen van Obama in een interview met de New York Times. Daarin zei de president dat partners als Saoedi-Arabië zich zorgen moesten maken over binnenlandse bedreigingen. 'Bevolkingsgroepen die zich in sommige gevallen vervreemd voelen, jongeren die te weinig werk hebben, een ideologie die destructief en nihilistisch is en, in sommige gevallen, het gevoel dat er geen wettelijke politieke mogelijkheden zijn om je frustraties kenbaar te maken.'

Deze opmerkingen kwamen volgens analisten op een ongelukkig moment; juist nu Iran zich steeds meer doet gelden in de regio, hopen de Arabische landen op steun van de VS.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden