Meest populaire zoekterm op Google is 'small penis' - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: is de meest ingetoetste zoekterm op Google 'small penis'?

Foto Colourbox

Van wie komt de claim?

Terwijl mannen in de kroeg stoer seksuele succesjes tegen elkaar opbieden, is de meest ingetoetste zoekterm op Google 'small penis', schrijft NRC-columnist Bas Heijne op 2 december. De stelling illustreert Heijnes punt dat we meer over onszelf blootgeven aan het internet dan we zelf in de gaten hebben. Als bron noemt hij het recente boek Everybody Lies van de Amerikaanse journalist Seth Stephens-Davidowitz.

Klopt het?

In zijn boek legt Stephens-Davidowitz allerlei verschillen bloot tussen wat mensen vaak beweren en wat zou blijken uit hun zoekgedrag. Dat zoekgedrag geeft volgens de journalist een veel eerlijker beeld van de werkelijkheid. Een van de illustraties die hij geeft, betreft inderdaad de zoekterm 'small penis'. Alleen zegt Stephen-Davidowitz niet dat 'small penis' in absolute zin de meest ingetoetste zoekterm is. In een samenvattend artikel in The Guardian schrijft hij: 'Mannen googelen meer over hun voortplantingsorgaan dan over enig ander lichaamsdeel: meer dan over hun longen, lever, voeten, oren, neus, keel en hersenen bij elkaar.' Bovendien, vervolgt hij, zoeken mannen vaker op hoe je een grotere penis kunt krijgen, dan hoe een gitaar te stemmen, een omelet te maken, of een band te verwisselen.

Kortom, 'small penis' is een relatief populaire zoekterm.

Dat blijkt ook uit de gegevens van Google Trends, een online tool waarmee zoektermen eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden op populariteit. Aantallen hits geeft de tool niet, wel verhoudingen. Binnen de categorie 'mannen en hun gezondheid' scoort de penis inderdaad wereldwijd hoger dan welk lichaamsdeel dan ook. Mensen zoeken bijvoorbeeld zestig tot tachtig keer zo vaak op 'penis' als op 'lever'. Ook vergeleken met het aantal zoekopdrachten naar hoe een gitaar te stemmen en een band te verwisselen blijkt de combinatie 'how to bigger penis' razend populair. Alleen instructies voor het maken van een omelet trekken ongeveer evenveel interesse.

Blijft de vraag wat dan in absolute zin de meest gebruikte zoekterm is waarop mensen googelen. Google zelf laat weten dit niet openbaar te maken, maar Siege Media, een website voor zoekoptimalisatie, dook er twee jaar geleden zelf eens in. Merknamen, zoals 'Facebook' en 'Google', telde de redactie niet mee, net zo min als 'porn'. Bovenaan de lijst stond het woord 'weather'. Op Google Trends blijkt het inderdaad behoorlijk moeilijk om zoektermen te vinden die vaker voorkomen dan het weer. Tel je porno wel mee, dan blijkt dat nog iets populairder.

Google Trends geeft uitsluitsel over aantal zoekopdrachten
Zoeken op 'penis' in vergelijking met andere lichaamsdelen

Eindoordeel

'Small penis' is niet de meest ingetoetste zoekterm op Google. 'Weather' en 'porn' zijn vele malen populairder.

Meer over