Meest meedogenloze vertrouweling Saddam

Oud-minister van Defensie in Irak bleef Saddam Hussein altijd trouw en trad soms op als diens dubbelganger.

Binnen een regime dat toch al angst inboezemde vanwege zijn terreur, stond Ali Hassan al Majid bekend als het meest meedogenloze lid van de kring rond dictator Saddam Hussein. Je hoefde zijn bijnaam ‘Ali Chemicali’ maar te noemen, of de rillingen liepen bij menig Irakees over de rug. De man die duizenden Koerden vergaste, en zowel Koerdische als sjiitische dorpen van de aardbodem liet wegvagen, is maandag in Bagdad opgehangen.

Al Majid was twee weken eerder door de rechter ter dood veroordeeld wegens het vergassen van meer dan vijfduizend Koerden in het dorpje Halabja, in het noorden van Irak, in 1988. Daarvóór had hij al drie keer eerder de doodstraf gekregen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

De gedrongen, kettingrokende diabeet was een neef van Saddam Hussein. Hij begon zijn carrière als de chauffeur van zijn oom. Door de jaren heen klom Al Majid op tot generaal en minister van Binnenlandse Zaken en (later) Defensie. In de jaren tachtig en negentig leidde hij enkele militaire campagnes, waarbij hele dorpen van de aardbodem werden weggevaagd en tienduizenden mensen om het leven kwamen.

Al Majid gebruikte in 1987 voor het eerst chemische wapens (zoals mosterdgas, of de zenuwgassen sarin en VX) tegen zijn eigen bevolking. In 1988 werden naar schatting vierduizend Koerdische dorpen verwoest, zijn 180 duizend Koerden omgekomen en zijn 1,5 miljoen Koerden gedeporteerd. Na de Eerste Golfoorlog was hij verantwoordelijk voor het neerslaan van de opstand van Koerdische en sjiitische minderheden.

Ali Chemicali was het regime volkomen trouw en leek bovendien als twee druppels water op Saddam Hussein, wat hem tot een perfecte stand in maakte. Toen de dictator zijn 65ste verjaardag vierde, ging Al Majid vermomd als zijn oom naar de officiële festiviteiten omdat Saddam bang was voor een aanslag.

Al Majid is niet eerder geëxecuteerd omdat de overlevenden van Halabja hun rechtszaak nog moesten kunnen zien voorkomen. Politiek speelde daarbij ook een rol. De presidentiële raad, die wordt gevormd door soennieten, sjiieten en Koerden, werden het niet eens over de executiedatum.

Toen hij twee weken geleden schuldig werd bevonden, omhelsden familieleden van de slachtoffers van Halabja elkaar in een kamer naast de rechtszaal. In het dorpje zelf juichten de inwoners en schalden er overwinningsliederen uit luidsprekers bij een monument dat ter herdenking van de slachtoffers is opgericht, schreef The New York Times.

Sommige bewoners gingen direct naar het kerkhof om hun overleden familieleden te vertellen dat Ali Chemicali ‘eindelijk zal hangen voor zijn misdaden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden