Meerminnen en kunstbloemen op eiland in IJmeer

Misschien staat binnenkort op veel Amsterdamse schouwen naast het flesje Lourdes-water ook een flesje IJburg-water. Het wordt tot 3 juni te koop aangeboden in het 'stadsdeelkantoor' van IJburg, een opgespoten eiland in het IJmeer....

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Om het structurele woningtekort in de hoofdstad te bestrijden zal naar alle waarschijnlijkheid - de gemeenteraad neemt in september een definitief besluit - een deel van het IJmeer voor woningbouw worden gereserveerd. Op zes nieuw te vormen eilanden zullen 18 duizend woningen worden gebouwd. En daarmee is Amsterdam weer voor enkele jaren uit de brand.

Bij gebleken succes, zo meldt een zichtbaar trotse werknemer van het Projectbureau IJburg, kan het op het water veroverde woningterrein nog wel een beetje in de richting van het eiland Pampus worden uitgebreid. Geheel onlogisch is de angst van de milieubeweging dus niet. Een protestbootje vaart over het meer met de tekst 'Wurg IJburg.'

De bezoekers aan Floating Amsterdam slingeren eerst met de bus vanaf het Centraal Station door het Oostelijk havengebied. Als ze op de boot stappen krijgen ze van milieu-liefhebbers een stencil in de handen geduwd met de smeekbede aan woningzoekenden om toch vooral IJburg te negeren. Voor degenen die niet bevattelijk zijn voor eco-argumenten worden andere wapens in stelling gebracht: het stikt er van de muggen in de zomer, en de beloofde metro komt er toch nooit.

Om de bouwmogelijkheden in het drassige IJmeer te inventariseren is een proefeiland van 100 bij 300 meter gemaakt. Eind 1995 schreef het Projectbureau IJburg een prijsvraag uit om op deze zandplaat een theatervoorstelling te maken. Vlak voor de cruciale stemming in de gemeenteraad kan men wel wat positieve publiciteit gebruiken. Floating Amsterdam, dat al vanaf 1990 culturele evenementen organiseert op en aan het Amsterdamse water, haalde de opdracht binnen en schakelde diverse hulptroepen in.

Amsterdamse stadswachten leiden de bezoekers rond en vertellen over de befaamde IJburg-meerminnen. Barbara van Loon, bekend van het ballet voor negen reusachtige kranen in het Amsterdamse havengebied en een gigantisch stapel-bouwwerk van containers in Antwerpen, maakte een choreografie voor zes schaarliften. Haar voorliefde voor groot en zwaar moest zij enigszins indammen, omdat transport naar het eilandje lastig is in verband met de geringe diepte van het water.

Landschapskunstenaar Annet Bult doet aan seed-printing: zij heeft in fraaie patronen boerenkool en Chinese kool ingezaaid. Waar echter de bosliefjes hadden moeten staan, planten de bezoekers nu zelf de hun aangereikte tuiltjes kunstbloemen, omdat kou en droogte de bloemenzaadjes de nek om hebben gedraaid.

Theatergroep Tender zorgt voor overal opduikende bewoners van het eiland, die zich onder meer in leven houden met de verkoop van ansichtkaarten in het postkantoor, IJburgers - een witte boterham met spiegelei -, cassettes met IJburg-geluid en flesjes water.

Ofschoon alle medewerkers aan Floating Island met klem benadrukken dat zij zich niet voor het karretje van het commerciële projectbureau hebben laten spannen, waren in het bootje op de terugtocht naar de Calamiteiten Steiger (!) louter glimmende gezichten van de belanghebbenden te zien, die de eerste voorstelling als bedrijfsuitstapje meemaakten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden