Update

Meerderheid Zwitsers wil immigratie inperken

Een nipte meerderheid van de Zwitserse bevolking wil dat er een quotum wordt ingesteld voor het aantal migranten dat het land kan binnenkomen. Dat blijkt uit de uitslag van een referendum dat zondag werd gehouden. Van de stemmers was 50,3 procent voor, zo bevestigde de Zwitserse vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

Een poster waarin wordt opgeroepen voor een immigratiestop te stemmen. Beeld afp

Vooral in de delen van Zwitserland waar Duits en Italiaans wordt gesproken was veel steun voor het immigrantenquotum. De Zwitserse regering en de meeste partijen in de oppositie zijn tegen het quotum gekant. Zij denken dat het de Zwitserse economie en de relatie met de Europese Unie zwaar kunnen beschadigen.

Teleurstelling in Europa
De Europese Commissie reageerde teleurgesteld op de uitkomst. De commissie schrijft in een verklaring te gaan onderzoeken wat de uitkomst van het referendum betekent voor de verhoudingen tussen Brussel en Bern.

Hannes Swoboda, een Oostenrijks lid van het Europees Parlement zei in een reactie: 'Voor ons is de relatie tussen de EU en Zwitserland één pakket. Als Zwitserland immigratie uit de EU wil beperken, zal het niet meer kunnen rekenen op alle economische en commerciële voordelen die het op dit moment geniet. We zullen niet toestaan dat ze alleen de krenten uit de pap krijgen.'

De initiatiefnemers van het referendum zijn van de nationalistische en conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). Hun grootste zorg is niet de komst van berooide illegalen uit verre streken, maar de 'massa-immigratie' uit de Europese Unie. Bijna een kwart van de 8 miljoen inwoners is buitenlander, vooral veel Duitsers en Italianen. Veel hoogopgeleide Duitsers zijn de laatste jaren naar Zwitserland gegaan, omdat de lonen daar hoger zijn. Elk jaar gaan circa 80.000 mensen in Zwitserland werken en wonen en driekwart van hen komt uit de EU.


Een demonstratie in Zürich tegen de uitslag van het referendum. Beeld epa

De komst van EU-burgers is een gevolg is van vele overeenkomsten die Zwitserland in de loop der jaren met de EU heeft gesloten. Sinds 2008 is het vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland ingevoerd. Het referendum legt de maximale aantallen per jaar nu aan banden. Dat staat haaks op het afgesproken vrij verkeer van personen.

Geert Wilders enthousiast

Niet iedereen is rouwig over de uitkomst van de volksraadpleging. Zo liet PVV-leider Geert Wilders weten dat hij het voorbeeld van de Zwitsers het liefst zo snel mogelijk wil volgen. 'Wat de Zwitsers kunnen dat kunnen wij ook: immigratie beperken en uit de EU! Quotum voor immigranten. Fantastisch', jubelde de politicus op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden